Buitenland
EONOS

Oekraïense oorlogsslachtoffers dragen Nederlandse handprothese iGrip

foto: NWO/YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïense oorlogsslachtoffers dragen Nederlandse handprothese iGrip

In Oekraïne zijn 350 handprotheses aangekomen die zijn ontworpen door de Nederlander Gerwin Smit van de Technische Universiteit Delft. "En we zouden er graag nog veel meer leveren", vertelt Smit in Langs de Lijn En Omstreken.

350 handprotheses met Nederlands ontwerp naar Oekraïne

Het begin van de handprothese, die iGrip heet, begon uit de wil om een goedkope handprothese te maken. "In de landen waar veel protheses nodig zijn, is weinig budget. En in de landen waar veel budget is, zijn weinig protheses nodig", vertelt wetenschapper Smit.

"We wilden daarom een handprothese ontwikkelen die heel betaalbaar gemaakt kan worden." Omdat hij uit de 3D-printer komt, kost hij ongeveer 100 dollar. Hier zat nog wel een uitdaging, want veel 3D-geprinte protheses gaan snel kapot. "We hebben het daarom gecombineerd met lasergesneden staal. Met een laser kun je een soort figuurzagen in staal", aldus Smit. Hierdoor is de hand licht, maar ook robuust.

In de iGrip zit een mechanisme die aan je elleboog wordt bevestigd. Daarmee kun je de hand 'open en dicht' doen, zodat je iets kunt vastpakken.

Oekraïne

Vooral in India is de iGrip al honderden keren gemaakt door een bedrijf. En toen brak de oorlog in Oekraïne uit. "Ik was in 2015 in Oekraïne geweest om een cursus te geven, dus ik mailde: 'Hoe gaat het?' Nou, het ging heel slecht…", aldus Smit. "Toen vroeg ik of er handprotheses nodig waren en daar werd heel enthousiast op gereageerd." Er werd contact gelegd tussen India en Oekraïne en een Amerikaans IT-bedrijf besloot de handen te sponsoren.

Het zijn er nu dus 350, maar er zijn eigenlijk duizenden protheses nodig, zegt Smit. "We zouden er heel graag nog meer willen leveren. Als er nog mensen zijn die nog een handje willen helpen, letterlijk, kunnen ze doneren op de site van de Movendi Foundation."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie