Buitenland
NOSNTR

Mobilisatie in Rusland verloopt chaotisch

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mobilisatie in Rusland verloopt chaotisch

Bob Deen, Rusland kenner bij het Clingendael-instituut, vertelt over de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland en welke problemen daarbij komen kijken in Nieuws en Co.

Mobilisatie in Rusland verloopt onrustig

Etnische minderheden

Deen vertelt dat er heel erg veel onduidelijkheid is over de hoeveelheid en welke mensen worden opgeroepen. "We zien onder andere IT'ers die worden opgeroepen, misschien omdat er tekorten aan hun vaardigheden zijn. Mensen met een medische achtergrond, maar heel veel ook jongemannen uit etnische minderheden uit Rusland, waarvan velen helemaal geen militaire ervaring hebben."

"Het zijn vooral die gebieden die het gevoel hebben dat zij iedere keer disproportioneel zwaar belast worden door die mobilisatie. En dat zijn dus vooral de etnische regio's in Rusland," vertelde Deen. Echter hebben deze regio's ook gewoon meer jongemannen wonen, dat is ook te herkennen aan het hogere geboortecijfer dan in vergelijking met de rest van Rusland.

Sneuvelen

Deen weet echter niet wat Poetin precies van plan is met de rekruten. "De eerste berichten zijn er dat ze met slechts een à twee dagen voorbereiding meteen naar het front werden gestuurd, met name bij Kupyansk, waar er hard gevochten wordt nu en Oekraïne al een aantal doorbraken door het front heen heeft gehad. Hoeveel nut heeft zo'n niet militair getrainde met gebrekkige uitrusting? We zagen beelden van roestige Kalasjnikovs en hele andere oude geweren die ze krijgen."

Deen verwacht dat de Russen daarom weinig kans maken en dat er heel veel Russen gaan sneuvelen. "Ook dat zal op termijn leiden tot meer onrust en instabiliteit binnen de Russische federatie," eindigt Deen.

item rusland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie