Buitenland
NOS

Vissers uit EU morgen weer welkom in Britse wateren

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Vissers uit EU morgen weer welkom in Britse wateren

Nederlandse zeevissers mogen vanaf morgen toch vissen in Britse wateren. De Britse autoriteiten hebben de lijst van schepen die door de EU was ingediend goedgekeurd. Dat betekent dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vissers die zich hadden aangemeld morgen een vergunning kan toesturen.

"We zijn opgelucht dat de lijst is goedgekeurd. Het lijkt allemaal rimpelloos te verlopen, maar de visserijcontroles vallen nu onder een Brits regime dus het is afwachten hoe die dat gaan aanpakken. We gaan een tijd van veel onzekerheid tegemoet, want wat betekent dit definitief voor de quota en voor procedures als je gaat aanlanden? Er is nog een hoop te wennen het komende jaar", zei directeur Pim Visser van de vereniging van kottervissers VisNed in het NOS Radio 1 Journaal.

Nog niet alles is duidelijk

Vissers die nu aan de wal liggen, kunnen morgen gewoon uitvaren, vissers die al op zee zijn, kunnen doorvaren naar Britse wateren. De enige uitzondering zijn schepen met pulstuig aan boord. Door berichten die hij kreeg, is Visser er voor 99,9 procent zeker van dat die niet worden toegelaten.

Morgen wordt het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk van kracht. Dat betekent dat het recht van vissers uit EU-landen om in Britse wateren vis te vangen is ingeperkt. Wie daar zonder toestemming uit Londen gaat vissen, riskeert een boete.

Op dit moment zijn er weinig vissers op het water, de meesten blijven binnen vanwege Oud en Nieuw. Wel zijn vissers van plan om dit weekend en maandag uit te varen.

VisNed

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie