Buitenland
VPRO

Doemscenario Italiaanse economie door coronacrisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doemscenario Italiaanse economie door coronacrisis

Door de uitbraak van het coronavirus staan de beurzen wereldwijd al weken in het rood. Volgens de Rabobank zal, door toedoen van het virus, de wereldwijde economische groei zelfs halveren.

Ook de derde economie van de Europese Unie, Italië, kan rekenen op veel schade. Nu de Italianen niet of nauwelijks meer naar hun werk kunnen, is het de vraag wat de gevolgen zullen zijn voor het tóch al zwalkende zorgenkind van de Europese Unie.

Italiaanse economie rammelt en sputtert door coronavirus

De premier van Italië maakte nieuwe maatregelen bekend die verregaande gevolgen hebben voor de economie. Italianen wordt geadviseerd alleen bij hoge nood het huis te verlaten. Volgens Maartje Wijffelaars, landenspecialist Zuid-Europa voor de Rabobank, heeft de bank de laatste maatregelen nog niet mee kunnen nemen. "Ik verwacht dat de economie hierdoor dus nog een stuk harder zal krimpen."

'Het hart van de industrie'

Dat vooral het noorden van Italië getroffen wordt door besmettingen is éxtra pijnlijk voor de economie. "Het is echt het hart van de industrie in Italië", vertelt Wijffelaars. Vooral de toerisme-sector krijgt klappen, en dat is niet alleen in steden als Milaan, vertelt correspondent Angelo van Schaik. "Bij de Sixtijnse Kapel en de Spaanse Trappen in Rome is het helemaal leeg, dat is nog nooit voorgekomen."

De Italiaanse economie draait al jaren erg moeizaam. "Het dieptepunt leek te zijn bereikt, dat het virus er bovenop komt is dus echt een klap", vertelt Wijffelaars.

Dat het toeristische hoogseizoen nog moet komen, baart Van Schaik zorgen. "Dat begint meestal rond Pasen, dat is over een maand. Wat ga je als land doen als het virus dan nog zo’n groot ding is?"

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie