Buitenland
KRO-NCRV

Hoe de Olympische Spelen de Parijse achterbuurten leefbaarder maken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de Olympische Spelen de Parijse achterbuurten leefbaarder maken

Sportfanaten van over de hele wereld kijken reikhalzend uit naar de zomer, dan vinden namelijk de Olympische Spelen weer plaats. Deze keer is het de beurt aan Frankrijk om gastland te zijn, maar dit jaar zit er ook een Nederlands tintje aan. Het enige sportcomplex, met daarin het Olympische zwembad, wordt namelijk ontworpen door Nederlanders. Architect Cecilia Gross vertelt bij Spraakmakers hoe dat in zijn werk gaat.

Het nieuwe Olympische zwembad in Parijs

Verbinding

Voor wie denkt dat het sportgebouw in het centrum van Parijs moet worden gebouwd, heeft het mis. Het gebouw komt in een van de armste buitenwijken: Seine-Saint-Denis. Na de Spelen blijft het gebouw ook staan en moet het dienen als sportcomplex voor de hele buurt. "Daar hebben we ook goed naar gekeken", legt architect Gross uit. "Hoe kun je verschillende mensen bij elkaar brengen? De mensen in de buurt gaan niet elke dag alleen maar zwemmen. Er worden ook andere sporten gedaan, dat moet in het gebouw dus ook allemaal kunnen."

Lokaal gerecyclede stoelen

Tijdens de bouw van het complex is ook gekeken naar hoe er verbinding gelegd kan worden binnen de stad. "Zo zijn alle stoelen gemaakt van gerecycled plastic uit een wijk verderop", vervolgt Gross. "De lokale school deed mee aan het inzamelen van het plastic. We zijn er ook langsgegaan om uit te leggen hoe bijzonder het wel niet is wat er nu in Saint-Denis gebeurt." De architecten namen zelfs een klas mee naar de bouwplaats zodat de kinderen konden zien hoe het complex gebouwd werd. "Dat is enorm belangrijk, de jonge generatie moet het later ook waarmaken."

De tijd dringt

Ondanks alle mooie initiatieven moet het gebouw wel op tijd af zijn. Eind maart moet de sleutel overgedragen worden. "Vanaf dag één is tijd onze vijand", aldus Gross. "Daarom is het ook zo belangrijk dat het team goed samenwerkt. Want de deadline kan gewoon niet verschoven worden."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie