Buitenland

'Ik zou deze Olympische Spelen het liefst vandaag nog annuleren'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik zou deze Olympische Spelen het liefst vandaag nog annuleren'

[KRO-NCRV] De Olympische Spelen hebben de Brazilianen in de eerste dagen van Rio 2016 al de vreugde opgeleverd van een volle Copacabana bij het beachvolleybal, een trotse openingsceremonie en na drie dagen ook de eerste gouden medaille, voor judoka Rafaela Silva.

Maar zoals altijd bij de Spelen heeft ook deze editie een andere kant. Voor veel Brazilianen in de favela’s zijn de Olympische Spelen een achtergrondgeluid in hun dagelijkse bittere bestaan. Zelfs bij die eerste gouden medaille van Silva, de judoër die zelf opgroeide in de favela’s. Verslaggever Martijn Grimmius ging kijken:

Vuilnisbelt

Even buiten Rio ligt de in 2012 gesloten vuilnisbelt Jardim Gramacho. De overheid wilde toen van de vuilnisbelt af in aanloop naar de VN-top Rio +20. Nu is het 2016 en op Jardim Gramacho wordt nog steeds illegaal vuilnis gestort. De mensen die rond de vuilnisbelt wonen, proberen daar hun geld te verdienen door de waardevolle dingen op te pikken en te verkopen. Kinderen zamelen ijzer in om het voor een halve euro per kilo te verkopen.

De Nederlander Eric Visser zet zich met zijn stichting Children Asking in voor kinderen in favela’s en is betrokken bij een project op Jardim Gramacho. hij doet dat niet om problemen op te lossen, maar om kinderen in ieder geval te behoeden van analfabetisme en ze een betere kans te geven in de harde Braziliaanse maatschappij.

Annuleren

“Het doet me erg veel pijn als ik zie dat er ontzettend veel feest is. Als je weet wie dit feestje betaald heeft is voor mij de lol er wel af, “ zegt Visser. Hij kan het moeilijk verkroppen dat Brazilië veel geld heeft gestoken in de Spelen maar geen geld zegt te hebben om kinderen van de vuilnisbelt te redden.

Het stelt de sportliefhebber misschien wel voor een lastig dilemma. Mag je dan helemaal niet meer van sport genieten als even buiten de stad de armoede schrijnend is? Het relativeert misschien winst of verlies van een olympische medaille. Maar je kunt je afvragen of het wat oplost als je de sport dan maar links laat liggen.

Kijk hier de hele aflevering van Goedemorgen Brazilië

Goedemorgen Brazilië
Verslaggever Martijn Grimmius is tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro om verslag te doen. Elke ochtend vertelt hij op NPO Radio 1 de verhalen van de dag omtrent de Spelen. Daarnaast spreekt Martijn met Nederlanders die al jaren in de stad vertoeven.

Ster advertentie
Ster advertentie