Sport
BNNVARA

Dit zijn de verhalen achter drie iconische foto's van de Olympische Spelen

foto: Klaas Jan van der Weijfoto: Klaas Jan van der Weij
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de verhalen achter drie iconische foto's van de Olympische Spelen

De beelden van een vallende Mathieu van der Poel, of de foto van
Sifan Hassan nét na de finish: ze gingen de hele wereld over en kwamen van de
hand van sportfotograaf Klaas Jan van der Weij. In De Nieuws BV deelt hij de
verhalen achter enkele foto’s.

Met maar liefst 36 medailles was de Olympische Spelen in Tokio ongekend succesvol voor de Nederlandse sporters. Fotograaf Klaas Jan van der Weij is net terug uit Japan en hij kan niet wachten om weer terug te gaan. “Je voelt je lekker op straat, de schoonheid en vriendelijkheid op straat.”

Vlak voor vertrek had Van der Weij weinig zit in de reis. Door alle coronamaatregelen waren de verwachtingen van de fotograaf niet erg hoog. “Een plaatje maken van dat je erbij bent is anders dan een foto maken.” Gelukkig viel dat gevoel mee en kijkt Van der Weij terug op een succesvolle reis, die niet altijd zonder slag of stoot verliep.

De val van Mathieu van der Poel

foto: Klaas Jan van der Weij

Mathieu van der Poel valt bij de Olympische mountainbikewedstrijd

Na een busrit van 2,5 uur komt Van der Weij aan bij de plek waar de veldrijders het parcours gaan rijden. "Dan loop je een heuvel op en nog een. Dan ben je er met al je apparatuur op een gegeven moment wel klaar mee, maar dan hoor je dat er iets hoger een plek is waar ze gaan springen. Dan pak je toch maar weer alles op en ga je daar zitten."

Van der Weij volgt Van der Poel al enige tijd en noemt zichzelf een fan van de veldrijder. Terwijl hij klaar zit met zijn camera gebeurt het: de grote van favoriet van de wedstrijd komt ten val. "Op zo'n moment mag je niet schrikken. Ik heb gevolgd tot het bittere einde, het was een enorm kabaal. Ik baalde dat hij gevallen was, ik had hem goud gegund."

Een foto die apparatuur kost

foto: Klaas Jan van der Weij

Windsurfer Kiran Badloe wint Olympisch goud

De race van Kiran Badloe levert een mooie foto op, maar kostte Van der Weij ook wat. "Het mooie was dat Badloe hier allemaal kleur heeft en de boten daaromheen allemaal grijs zijn", vertelt Van der Weij uit. De foto ontstaat doordat de schipper niet heel goed kan varen. Van der Weij moet zijn camera net boven het water laten bungelen om de foto te kunnen maken.

“Niet heel lang hierna maakte de schipper, echt een klungel, weer wat rare manoeuvres waardoor we met het bootje recht tegen golven van andere boten ingingen. Daardoor kwam er zo’n 20 centimeter water in de boot te staan, waar al onze apparatuur lag,” vertelt Van der Weij. Zijn apparatuur werd door het zoute water aangetast en dat zorgde later voor problemen. “Dat gebeurde dus precies op het moment dat Sifan Hassan finishte.”

De finish van Sifan Hassan

foto: Klaas Jan van der Weij

Sifan Hassan net na de finish op de 5.000 meter

Een veelgeprezen foto van Van der Weij is van Sifan Hassan na de finish. Net als zij finisht begeeft de camera waarmee Van der Weij eigenlijk wil fotograferen het. Daarom moet hij snel een andere camera pakken en daaruit is deze foto geboren. "Als je haar expressie ziet, dan lijkt het alsof ze terugdenkt aan al die tijd die ze erin heeft gestoken, de wilskracht en het altijd maar door willen gaan. Dat zit er allemaal in en daar ben ik blij mee. Dus elk nadeel heeft z’n voordeel."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie