Buitenland
WNL

Oud-minister Uri Rosenthal hekelt Nancy Pelosi’s 'twee dagen van glorie': 'Ze heeft de veiligheid van Taiwan extra in gevaar gebracht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Uri Rosenthal hekelt Nancy Pelosi’s 'twee dagen van glorie': 'Ze heeft de veiligheid van Taiwan extra in gevaar gebracht'

Volgens oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft Nancy Pelosi met haar bezoek aan Taiwan weliswaar "haar twee dagen glorie gehad", maar tevens "de veiligheid van Taiwan op de lange termijn extra in gevaar gebracht". Dat zegt hij bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Eerder kondigde China al sancties aan tegen Pelosi, die als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de VS op eigen initiatief naar Taiwan afreisde. Rosenthal: "Pelosi is al jarenlang erg begaan met de mensenrechten in China. Maar om nu naar Taiwan te gaan, zonder goedkeuring van haar eigen administratie en president Biden, gaat wel ver." Ook Jacqueline Zuidweg, hulpverlener voor mensen met schulden en zakenvrouw van het jaar 2012, vindt het niet handig dat Pelosi naar Taiwan is gegaan.

"China had allang Taiwan kunnen insluiten, als ze dat wilden," zegt ze. "In feite wordt het dus al gedoogd dat Taiwan deze status heeft." Volgens Rosenthal zijn de militaire 'oefeningen' die China momenteel uitvoert in de buurt van Taiwan daar het bewijs van: "Het is in feite een manifestatie waarmee ze aantonen dat ze Taiwan kunnen afsluiten en isoleren."

Rusland en Oekraïne

Taiwan is nooit een onafhankelijk land geweest, legt hij uit. "Het is een provincie waar de tegenstanders van Mao Zedong naar toe zijn gevlucht. China en Taiwan kun je volgens hem daarom ook niet vergelijken met Rusland en Oekraïne. Weliswaar heb je te maken met een grote natie die een kleiner gebied even wil "oppeuzelen", in de woorden van oud-minister Rosenthal.

"Maar Oekraïne was en is een soevereine staat, die in de jaren 90 ook zo door Rusland is erkend. Terwijl Nederland en de VS bijvoorbeeld enkel China beschouwen als de legitieme vertegenwoordiger van het Chinese volk." Dat valt niet tevens toe aan Taiwan, concludeert Rosenthal.

Oud-minister Uri Rosenthal hekelt Nancy Pelosi’s ‘twee dagen van glorie’: ‘Ze heeft de veiligheid van Taiwan extra in gevaar gebracht’

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie