Buitenland
KRO-NCRV

'Boris Johnson lijdt aan politiek Gilles de la Tourette'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Boris Johnson lijdt aan politiek Gilles de la Tourette'

Vandaag gaat Groot-Brittannië naar de stembus en is de campagne in volle gang. Johnson leek een ruime meerderheid te hebben, maar zijn winst daalt in de peiling. "Boris Johnson lijdt eigenlijk aan een vorm van politiek Gilles de la Tourette. Hij praat en opeens hoor je: Get Brexit done!"

Volgens politiek commentator Kees Boonman worden de Britten ook wel een beetje gek van Johnson, die dit als een mantra blijft herhalen. "Gaat het over het weer, dan hoor je Johnson: 'Get Brexit done!' roepen." Het gaat volgens een deel van de bevolking te weinig over de echte problemen zoals de gezondheidszorg en veiligheid.

Campagne

De Brexit-campagne kenmerkte zich door onjuiste uitspraken en ook deze verkiezingen duiken er weer ongefundeerde peilingen, onwaarheden en kostenberekeningen op, die niet kloppen.

Uit een factcheck blijkt dat de Tories van Johnson de waarheid het meeste schenden: 88 procent van de uitspraken en campagne-uitingen bevat onwaarheden of halve waarheden.

Ook door de Liberal Democrats worden onwaarheden verteld. Bij Labour valt het relatief mee. "De waarheid is met voeten getreden", aldus Boonman. Volgens hem is deze manier van politiek bedrijven failliet. "Het nieuwe selling point van politici moet worden om gewoon de waarheid te vertellen."

Gevolgen voor veiligheid

Johnson mikt met de verkiezingen op een meerderheid in het Lagerhuis om de Brexit te bespoedigen. Als het Verenigd Koninkrijk definitief uit de Europese Unie stapt, heeft dat ook gevolgen voor defensie, uitwisseling van gegevens over terrorisme-zaken en de positie van Europa. Kees Boonman en oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, lichten in Spraakmakers toe wat de gevolgen kunnen zijn:

Ster advertentie
Ster advertentie