Naar homepage
Buitenland

'Ik kreeg een boze email van China omdat ik Taiwan een land noemde'

foto: EPA/DENNIS M. SABANGANfoto: EPA/DENNIS M. SABANGAN
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik kreeg een boze email van China omdat ik Taiwan een land noemde'

De Zweedse journalist Lars Ströman kreeg onlangs een boze e-mail van de Chinese ambassade. In zijn artikel noemde hij Taiwan een land, en laat dat nou nét hetgeen zijn wat China niet door de vingers kan zien. In Bureau Buitenland vertelt Ströman waarom de Chinese diplomatie zich bemoeit met een lokaal dagblad.

Zweedse journalist mag Taiwan geen land noemen

Taiwan is een gevoelig onderwerp voor China. "Daar komt nog bij dat sinds president Xi Jinping aan de macht is, de beperkte vrijheid van meningsuiting die er was in China, nóg verder verdwijnt", zegt Ströman.

Ströman schrok niet van China's reactie op zijn artikel. "Ik ben niet de eerste Zweedse journalist tegen wie ze dit doen. Bovendien gaat het niet alleen om journalisten. Ook andere mensen die vragen stellen over de vrijheid van meningsuiting in China zijn de klos."

Reactie Zweden

De Zweedse regering laat weinig van zich horen in de kwestie. "Het enige wat de regering heeft gezegd is dat we in Zweden vrijheid van meningsuiting hebben. En dat de Chinese ambassade zich aan de Zweedse wet moet houden", aldus Ströman.

Ströman laat zich niet intimideren. "Ik heb inmiddels weer een artikel over Taiwan geschreven. Ik vind het belangrijk om de democratie Taiwan te beschermen tegen de dictatuur China."

Ster advertentie
Ster advertentie