Buitenland
VPRO

In toespraak van Chinese president Xi lijkt de wereld stil te staan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In toespraak van Chinese president Xi lijkt de wereld stil te staan

Bij de opening van het congres van de Chinese Communistische Partij deed president Xi Jinping zijn plannen voor de komende jaren uit de doeken. Maar terwijl het land kampt met veel problemen, zoals een tanende economische groei en de lastige band met Rusland, blijft Xi opvallend star vasthouden aan zijn visie op China. "Hij kleedt het een beetje aan zoals hij zelf wil," stelt correspondent Eva Rammeloo in Bureau Buitenland.

Xi Jinping trekt zich ogenschijnlijk weinig aan van de toestand in de wereld

De Chinese economie verkeert al langer in zwaar weer. Zo staat bijvoorbeeld vastgoedgigant Evergrande op omvallen. Toch werd er maar nauwelijks een concrete handreiking gedaan naar het private bedrijfsleven in de toespraak van Xi. "Private bedrijven worden altijd gouden bergen beloofd maar uiteindelijk leggen die het dan weer af tegen staatsbedrijven," stelt Rammeloo

Gerelateerde podcast

Het China van Xi

Het China van Xi

Corona is geen thema

Volgens de China-correspondente was covid bovendien nauwelijks een thema in de toespraak van de Chinese president. "Het werd maar drie keer genoemd als je op het woord covid zoekt." Volgens Rammeloo claimde Xi ook dat de wereld China nog steeds complimenteert met de aanpak van de epidemie. "Daar was hij een jaar geleden misschien nog mee weggekomen. Maar nu is dat wat ingewikkelder, want een groot deel van de bevolking kan nog steeds amper de deur uit."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie