Buitenland
NOSNTR

Wat weten we tot nu toe over het mogelijke overlijden van Prigozjin?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat weten we tot nu toe over het mogelijke overlijden van Prigozjin?

Gistermiddag stortte een vliegtuig neer ten noordwesten van Moskou. Aan boord zou Jevgeni Prigozjin van het huurlingenleger Wagner zijn geweest. Alles wijst erop dat dit zo was en dat hij is overleden. Een officiële bevestiging is er nog niet, wat weten we tot nu toe?

Wat weten we tot nu toe over het mogelijke overlijden van Prigozjin?

Video niet beschikbaar

Volgens Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp is er weinig nieuwe informatie naar buiten gekomen sinds gisteren. "We zitten vooral te wachten op nieuws over de identificatie van het lichaam. Want het is nog steeds niet voor 100 procent zeker dat Prigozjin dood is", zegt hij in Nieuws en Co.

Identificatie

Naast Prigozjin zouden er ook een andere Wagner leden in dat vliegtuig hebben gezeten. Ook die lichamen moeten nog geïdentificeerd worden. Van de tien inzittenden zouden zeven van de Wagner groep zijn geweest. "Naast Prigozjin zou ook Dmitri Oetkin aan boord zijn geweest, een van de belangrijke commandanten. De rechterhand van Prigozjin. Plus een camerman en wat bewakers. Maar de lichamen zijn zwaar verminkt."

De lichamen zijn overgebracht naar het mortuarium. "De identificatie heeft nog niet plaatsgevonden. Er zijn wel aanwijzingen gevonden." Een van de lichamen mist een vinger, dat zou duiden op Prigozjin. Ook zou zijn telefoon zijn gevonden.

Wagner zonder Prigozjin

Als Prigozjin en Oetkin inderdaad zijn omgekomen, heeft het grote gevolgen voor Wagner. "Als je er vanuit gaat dat de gorzen en die Dmitri Oetkin zijn omgekomen, dan kun je zeggen dat dat de Wagner Groep in feite is onthoofd. Dat was echt al jarenlang de leiding van die Wagner groep. Daar werd alles bestierd en het is heel moeilijk voor te stellen hoe die groep nu verder zal gaan functioneren."

Groot Koerkamp verwacht dat de groep uit elkaar zal vallen zonder de kopstukken. De Wagnertroepen zullen dan ook uiteen vallen. Sommigen zullen zich aansluiten bij het Russische leger, anderen zullen zich melden bij Wagnerachtige groeperingen.

Poetin

Poetin heeft vandaag ook nog virtueel gesproken op de BRICS-top in Zuid-Afrika. Hij liet geen woord vallen over de vliegtuigcrash. Volgen Groot Koerkamp was het ook niet echt te verwachten dat de Russische president er iets over zou zeggen. "Voor Poetin is dat een heel ander platform en daar streeft Rusland hele andere belangen na. Vooral om te laten zien dat Rusland niet is geïsoleerd en een belangrijke rol blijft spelen op het wereldtoneel”, zegt hij. “In die setting praten over Prigozjin over een vliegramp in Rusland zou opmerkelijk zijn."

ncPrigozjin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie