Buitenland
NOS

VS dringt bij Israël aan op afronden militaire operatie tegen Hamas

foto: REUTERSfoto: REUTERS
  1. Nieuwschevron right
  2. VS dringt bij Israël aan op afronden militaire operatie tegen Hamas

De Amerikaanse president Biden heeft er bij de Israëlische premier Netanyahu op aangedrongen de militaire operatie tegen Hamas in de Gazastrook af te ronden. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van een anonieme bron. In het NOS Radio 1 Journaal gaat correspondent Sander van Hoorn in gesprek met Sven Koopmans, speciaal gezant van de Europese Unie voor het Midden-Oosten. Want wat kan Europa betekenen?

Het lijkt erop dat de Amerikaanse president Biden stapje voor stapje de druk opvoert om de militaire operatie tegen Hamas in de Gazastrook te beëindigen. Wanneer het gaat over vrede in het Midden-Oosten kijken landen naar Amerika. Ook de Europese Unie werpt de blik die kant op: ''De Amerikanen zijn een belangrijke partner voor ons,'' beaamt Koopmans. Maar het is volgens hem niet het enige land dat een belangrijke rol kan spelen. ''Egypte is zo'n land. Zij zijn in contact met Hamas. En zo zijn er nog andere landen.'' Volgens de diplomaat moet je met zoveel mogelijk partijen spreken.

Sander van Hoorn in gesprek met EU-gezant Midden-Oosten

In de Gazastrook werkt Hannelore Eykens voor Artsen zonder Grenzen. Zij merkte dat het vannacht rustiger was. ''Vorige nachten werden we verschillende keren wakker van de bombardementen. Vannacht leek het dat dit niet in onze directe omgeving werd gedaan.'' Ook correspondent Ties Brock onderschrijft dat. Al nuanceert hij dat er wel degelijk bombardementen waren.

Artsen zonder grenzen vanuit Gaza

De stappen van Biden

Washington zou de boodschap hebben afgegeven dat er internationaal steeds grotere bezwaren leven en dat het in het belang van Israël is om de luchtaanvallen snel te stoppen. Amerikaanse functionarissen zouden Israël erop hebben gewezen dat de sjiitische Hezbollah-beweging bijvoorbeeld profiteerde van de duur van de Israëlische-Libanese oorlog van 2006, die bij elkaar 34 dagen voortsleepte. Hezbollah, nauw gelieerd aan Israëls rivaal Iran, zou daarna zijn invloed alleen maar vergroot hebben zien worden. Volgens AP hebben Israëlische functionarissen de Amerikanen geantwoord dat de operatie nog iets langer moet duren om de militaire slagkracht van Hamas verder te beteugelen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie