Buitenland
BNNVARA

Nucleaire top VS en Rusland uitgesteld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nucleaire top VS en Rusland uitgesteld

Dinsdag 29 november was een datum die zowel in Moskou als Washington rood omcirkeld op de kalender stond. Een week lang zou er onderhandeld worden over het zogenaamde 'start-verdrag', de enige nucleaire afspraak die nog overeind staat tussen de twee landen. Eén dag van te voren zegde eerst Rusland, en later ook de VS af. Het betekent een nieuwe bevriezing in de relatie tussen beide wereldmachten. In Vroeg! schoof Jan Hoekema, voorzitter van denktank Pugwash, aan over dit onderwerp.

Geschiedenis

Het start-verdrag stamt uit het einde van de Koude Oorlog, en beperkt het aantal kernkoppen dat beide landen mogen bezitten. "Het verdrag heeft wel wat bereikt", ziet Hoekema, "er zijn heel wat kernkoppen minder aanwezig bij beide landen." Sinds begin jaren 90 is het verdrag meerdere malen verlengd.

Russische afzegging

Eén dag van te voren zegde de Russische delegatie af, maar gaf wel direct aan naar een nieuwe datum te gaan zoeken. "Ik interpreteer het daarom nog niet als een dramatische opzegging", denkt Hoekema, "dit lijkt me een speldenprikje en spierballenvertoon. De Russen willen graag laten zien dat ze serieus genomen willen worden op het wereldtoneel en er niet met ze te sollen is."

Quote

Een kernwapenvrije wereld is mogelijk. De geschiedenis heeft dat laten zien

Jan Hoekema, in Vroeg

'Kwestie van een nieuwe datumprikker rondsturen'

Hoekema denkt dat het verdrag - dus op een nog te bepalen datum - uiteindelijk zal worden verlengd. De belangen voor beide landen zijn daarvoor te groot. Hoekema: "Rusland heeft te maken met een imploderende economie. Een nieuwe wapenwedloop kunnen zij er niet bij hebben. Ook speelt de allure die dit soort verdragen meebrengt mee. Dit verdrag geeft hen een plekje aan tafel met Washington, dat is fijn voor een natie die zichzelf als een gekortwiekte grootmacht ziet."

Ook de Verenigde Staten hebben belang bij het verdrag, denkt Hoekema: "ook voor hen speelt allure mee, en zij willen de andere NAVO-landen laten zien dat zij een betrouwbare verdragspartner zijn. Wanneer de gesprekken weer worden opgepakt, zullen we moeten afwachten."

Benieuwd naar het hele gesprek met Jan Hoekema? Luister hier het hele gesprek terug. - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie