Naar homepage
Buitenland

Trump ondertekent alsnog coronasteunpakket

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump ondertekent alsnog coronasteunpakket

President Trump heeft toch zijn handtekening gezet onder het coronasteunpakket ter waarde van 900 miljard dollar. Dat pakket werd maandag door het Congres goedgekeurd, maar Trump weigerde toen te tekenen. Hij vond het bedrag in het pakket "belachelijk laag" en stuurde het voorstel terug naar het Congres.

"De druk nam ongelofelijk toe, ook van de Republikeinse kant", vertelt correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal. Aan het steunpakket is ook budget gekoppeld om de federale overheidsdiensten te financieren. "Als hij niet had getekend, hadden honderdduizenden ambtenaren dus vanaf morgen thuis moeten zitten vanwege een shutdown."

Een persvoorlichter van het Witte Huis zegt op Twitter dat de president onder meer heeft getekend omdat hij de werkloosheidsuitkeringen wilde herstellen. Die waren zaterdag stopgezet, omdat het huidige steunpakket toen afliep. Miljoenen Amerikanen zijn door de coronacrisis werkloos geraakt.

Compromis

Over het coronasteunpakket was maandenlang onderhandeld door de Republikeinen en Democraten. Het resultaat was een zwaarbevochten compromis, waarbij de meeste Amerikanen een eenmalige steuncheque van 600 dollar zouden krijgen.

Trump vond dat dat bedrag moest worden verhoogd naar 2000 dollar per volwassene of 4000 dollar per stel. Ook wilde hij dat het bedrag voor kleine bedrijven omhoog zou gaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie