Buitenland
NOS

Extra uitzending tijdens Franse presidentsverkiezingen

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Extra uitzending tijdens Franse presidentsverkiezingen

Zondag 24 april gaan de Fransen voor de tweede keer naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De NOS maakt er een speciaal programma over op NPO Radio 1. Met prognoses op basis van echte uitslagen meteen aan het begin van de uitzending en met achtergronden en analyses. Wie wint de race naar het Élysée: Emmanuel Macron of Marine Le Pen? De presentatie is in handen van Lara Billie Rense. Die praat met Frankrijk-deskundigen Marloes Beers en René Cuperus.

NOS De Franse presidentsverkiezingen

Frankrijk kiest elke vijf jaar een nieuwe president – vrijwel altijd in twee rondes, want de winnaar moet tenminste 50 procent van de stemmen halen. In de tweede ronde nemen Emmanuel Macron en Marine Le Pen het tegen elkaar op.

In de peilingen ligt de zittende president, Emmanuel Macron, op kop. Door de Russische invasie in Oekraïne is zijn populariteit toegenomen: veel Fransen zien in hem een goede oorlogsleider. Sinds het verdwijnen van Groot-Brittannië uit de EU door de Brexit en na het aftreden van de Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt hij bovendien gezien als de nieuwe leider van de Europese Unie.

De pro-Russische sympathieën van enkele prominente tegenstrevers zijn sinds de oorlog in Oekraïne in een ander daglicht komen te staan. Zo werd de vorige verkiezingscampagne van de nummer twee in de peilingen, de rechts-radicale Marine Le Pen, gefinancierd door een Russische bank.

NOS De Franse presidentsverkiezingen

Zondag 24 april: van 19.55 - 21.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie