Buitenland
NOS

Macron en Le Pen bereiden zich voor op cruciaal televisiedebat: 'De laatste dagen zijn de belangrijkste'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Macron en Le Pen bereiden zich voor op cruciaal televisiedebat: 'De laatste dagen zijn de belangrijkste'

Zondag gaat de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk tussen Emmanuel Macron (La République En Marche) en Marine Le Pen (Rassemblement national). Woensdagavond gaan de twee presidentskandidaten met elkaar in debat. In NOS Met het Oog op Morgen praten Patricia Chagnon (team-Le Pen) en Alon de Lieme (team-Macron) over de campagnes.

Video niet beschikbaar

"Het zijn drukke dagen. President Macron wilde niet aan de debatten meedoen van de eerste ronde. Nu hebben we toch eindelijk een debat tussen de nationalistische soevereinisten en de globaliserende mondialisten", zegt Chagnon.

"Allereerst moeten de peilingen met een grote lepel zout worden genomen. Ik had natuurlijk liever dat onze kandidaat eerste was geweest in de peilingen, maar we zitten in de error margin en iedereen in Frankrijk weet dat de laatste dagen de belangrijkste dagen zijn. Het debat wordt heel belangrijk, waar eindelijk de Franse kiezers kunnen zien wat de twee hele verschillende visies zijn voor Frankrijk."

Crises

"De campagne is nu ook voor Macron meer begonnen", zegt De Liemer. "Blijkbaar vergeten mensen aan de nationalistische kant van het debat dat er een aantal crises aan de gang zijn. Covid is nog niet ten einde. Daarnaast is er nu een oorlog aan de gang, aan de poort van Europa. Dat heeft ervoor gezorgd dat Macron iets minder aanwezig was, maar dat kan je verwachten van een president."

Volgens Chagnon zijn dat excuses om niet op campagne te gaan. "Want meneer Macron heeft helemaal geen zin om te spreken over zijn campagnebeloftes van 2017, over wat hij de afgelopen vijf jaar heeft gepresteerd. Hij probeert sinds een paar dagen de straat op te gaan, mensen handjes schudden om net te doen alsof hij er vijf jaar niet was. Hij is er natuurlijk wel vijf jaar geweest."

Marketingcampagne

"Ik vind het interessant. De laatste jaren is Marine Le Pen communicatief sterker geworden, we horen het al aan de passie van mevrouw Chagnon. De vraag is: wat is daarvan waar? En hoe gaan Macron en Le Pen het volk overtuigen dat hun standpunt het beste is", aldus De Liemer.

"Je moet kijken naar het programma, wat er in het verleden gezegd is en de personen die om Le Pen heen zitten. Er staan heel veel extreemrechtse mensen dicht bij haar. Dat vind ik eng. Het programma is bovendien op heel veel punten afgezwakt naar punten die op zich goed zouden kunnen klinken voor het volk. Dat is volksmennerij, zou je zelfs kunnen zeggen. Maar de communicatiestrategie is super. Er zit echt een hele geweldige marketingcampagne achter. Dat is voor Marine heel erg positief."

oog frankrijk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie