Buitenland
VPRO

De Franse slag: de 'tijgerin' die president Macron van troon wil stoten

foto: BERTRAND GUAY / AFPfoto: BERTRAND GUAY / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Franse slag: de 'tijgerin' die president Macron van troon wil stoten

Over minder dan honderd dagen gaan Fransen naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. In de nieuwe rubriek De Franse slag van Bureau Buitenland volgen we de belangrijkste ontwikkelingen van die verkiezingen. In de eerste aflevering gaat het over de vrouw die het president Emmanuel Macron weleens heel lastig kan maken: Valérie Pécresse.

Meteen luisteren: Wie is de nieuwe uitdager van de Franse president Macron?

Vrouw met ijzeren wil

In aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen kan het weleens heel spannend worden, vertelt Saskia Dekkers, die Valérie Pécresse heeft geïnterviewd voor Nieuwsuur en met veel Franse kiezers heeft gesproken. ''Ze heeft een doel voor ogen: president Macron van de troon stoten.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het vaarwater van Macron

Valérie Pécresse, in december gekozen als eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de conservatie Republikeinse partij, spreekt veel Franse kiezers aan, ziet oud Frankrijk-correspondent Stefan de Vries. ''Ze belichaamt een waaier aan allerlei rechtste smaken, waardoor ze enorm veel kans maakt. Bovendien zit ze ook in het vaarwater van Macron.

Wat betekent haar opmars voor het Franse politieke landschap? En zal ze straks Macron verslaan tijdens de verkiezingen? Blijf op de hoogte via onze nieuwe rubriek De Franse Slag.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie