Buitenland
NOS

Queen Elizabeth vandaag 70 jaar op de troon

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Queen Elizabeth vandaag 70 jaar op de troon

Een bijzondere mijlpaal voor de Britse koningin Elizabeth (95). 'The Queen' zit vandaag precies 70 jaar op de troon. NOS Met het Oog op Morgen sprak erover met oud-correspondent Peter Brusse.

Het is 6 februari 1952 als koning George VI overlijdt. Vanaf dat moment is de toen 25-jarige Elizabeth formeel koningin. Pas anderhalf jaar later wordt zij officieel gekroond. Brusse kan zich dat nog goed herinneren. ''Ik zat toen in de vijfde klas van het gymnasium.''

Brusse weet nog hoe de plechtigheid in z’n geheel op tv te volgen was, in zwart-wit. ''Dat was echt iets nieuws, zoiets hadden we nog nooit gezien'', zegt de journalist. ''Het was voor het eerst dat er meer mensen televisie hebben gekeken dan er naar de radio hebben geluisterd.''

Politieke invloed

Formeel gezien heeft de Britse koningin geen politieke macht, maar er zijn momenten waarop ze indirect toch invloed uitoefende. Als voorbeeld noemt Brusse het Schotse onafhankelijksreferendum in 2014. Elizabeth riep mensen toen op om ‘heel goed na te denken over de toekomst’.

Brusse vertelt dat Elizabeth door de premier gevraagd was om dat te zeggen. ''Maar ja: dat mag. De vorst mag advies geven en waarschuwen, dat is haar recht.'' Uiteindelijk stemde 55,3 procent bij het referendum tegen Schotse onafhankelijkheid.


foto: AFP

Gisteren sneed de koningin al een taart aan ter gelegenheid van haar jubileum (foto: AFP)

Geen feest

De koningin brengt het jubileum vandaag door in haar privéverblijf in Sandringham. Een groot feest is er niet. Voor Elizabeth markeert dit jubileum de dag waarop haar vader overleed en het is bovendien de eerste keer dat ze deze dag zonder haar man prins Philip doorbrengt, die afgelopen april overleed.

Queen Elizabeth 70 jaar op de troon: hoe groot is haar (politieke) invloed?

Ster advertentie
Ster advertentie