Buitenland
KRO-NCRV

Verkiezingen Duitsland: kleine partijen spelen grote rol bij toekomstige regering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingen Duitsland: kleine partijen spelen grote rol bij toekomstige regering

Komend weekend zijn er verkiezingen in Duitsland en het moet raar lopen als het sociaaldemocratische SPD niet gaat winnen, zegt Duitslandkenner Kemal Rijken bij Spraakmakers. Om in te schatten wat er gaat veranderen is Rijken vooral benieuwd met welke partijen de SPD gaat regeren. "De kleine partijen, daar moet je naar kijken."

'De veilige kandidaat'

In de aanloop naar de Duitse verkiezingen draaide het eerst vooral om de vraag wie bondskanselier Angela Merkel na zestien jaar zou opvolgen, zegt Kemal Rijken. Met SPD-leider Olaf Scholz kiest Duitsland volgens hem waarschijnlijk voor de meest 'veilige' kandidaat. "De stabiliteit die Merkel bracht vinden vooral kiezers in het midden erg fijn."

Volgens Rijken is het vooral interessant om te kijken naar de kleinere partijen die met de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) zullen meeregeren. "In Duitsland zie je dat de grote traditionele volkspartijen zoals CDU en SDP ineenstorten. Net als in andere West-Europese landen waar de sociaal- en christendemocraten grote verliezen lijden.

Ruslandbeleid

Als de peilingen kloppen, dan betekent dit voor een toekomstig kabinet dat de SPD nog twee kleinere partijen nodig heeft om een regering te vormen. En die kleine partijen zullen ook een deel van de koers bepalen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de standpunten van de kleinere partijen inzake Rusland, dan zie je opmerkelijke verschillen.

"AFD is meer op de hand van Rusland", zegt Rijken. "Zij willen niet per definitie de Westerse kaart kiezen in het buitenlandbeleid." Die Linke hebben warme herinneringen aan de communistische tijd en willen de banden met Rusland juist aanhalen, vertelt Rijken.

Rood-rood-groen

Die Grünen en het liberale FDP kiezen de kaart van de NAVO. Ook willen Die Grünen stoppen met de omstreden Nord Stream 2 gas-pijnlijn. Volgens Ruslandkenner Hubert Smeets zien Die Grünen de pijplijn als een bedreiging voor de Europese ordeningen en is het in strijd met de klimaatdoelen.

"De kans dat Die Grünen in de regering komen is groot", zegt Rijken, "omdat de SPD hen als een natuurlijke partner zien." Dan wordt de vraag of Die Linke zich ook bij hen zullen aansluiten, zegt Rijken; de zogenaamde rood-rood-groen-coalitie.

Deze combinatie is mede interessant omdat in het partijprogramma van Die Linke juist staat dat de NAVO moet worden opgeheven. Rijken: "Zij onderschrijven de traditionele internationale politiek niet. Terwijl de hele Duitse internationale politiek na de Tweede Wereldoorlog die insteek heeft. Dat wordt dus interessant."

Hubert Smeets en Kemal Rijken over de verkiezingen in Rusland en Duitsland

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie