Buitenland
NOS

Wordt Ketanji Brown Jackson de eerste zwarte vrouw in het Amerikaanse Hooggerechtshof?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt Ketanji Brown Jackson de eerste zwarte vrouw in het Amerikaanse Hooggerechtshof?

Ketanji Brown Jackson kan de eerste zwarte vrouw in het Amerikaanse Hooggerechtshof worden. De Senaat zal daarover op korte termijn stemmen. De afgelopen dagen mochten de senatoren haar eerst nog intensief ondervragen. Hoe verliepen deze hoorzittingen en wie is deze Ketanji Brown?

De eerste zwarte vrouw in het Amerikaanse Hooggerechtshof?

Het is een belangrijke positie die Jackson kan bekleden. “De rechters die benoemd worden voor deze positie, bekleden hem voor het leven”, vertelt Amerika-correspondent Marieke de Vries in NOS Met het Oog op Morgen.

Hooggerechtshof

Het is het hoogste rechtsorgaan in Amerika. Het telt op dit moment negen rechters, waarvan zes zijn uitgekozen door een republikeinse president en drie door een democratische. Jackson zou dan een van de drie democratische rechters moeten vervangen. In het Hooggerechtshof toetsen ze belangrijke wettelijke thema’s. Denk aan dingen als abortus, immigratie of wapenbezit. “Vandaar dat er nogal zware ondervragingen aan vooraf gaan.”

Hoorzitting

Voordat iemand gekozen kan worden tot een rechter bij het Hooggerechtshof wordt de kandidaat eerst ondervraagd door senatoren die in de justitiecommissie zitten. Jackson werd deze week ondervraagd door verschillende senatoren, voornamelijk republikeinse. En dat was niet makkelijk. “Ze werd bijna gegrilld. Ze werd ook als een soort boksbal gebruikt door de republikeinen om hun conservatieve standpunten voor het voetlicht te brengen”, vertelt De Vries. “Het waren vooral vragen om te toetsten of ze niet te ‘woke’ was of te partijdig of progressief.”

Het waren geen makkelijke vragen. “Er kwamen vragen of ze pedofielen niet te soft aanpakte, hoe ze over transgenders dacht en hoe ze bijvoorbeeld een vrouw zou definiëren. Allemaal cultureel gevoelige liggende onderwerpen.” Deze onderwerpen worden vaker gezien als controversiële vraagstukken in de Amerikaanse politiek. “Die werden hier nu op Jackson geprojecteerd.”

Verkiezingen

De Vries vindt dat de vragen horen bij een ‘sterk staaltje politiek bedrijven’. “Eind dit jaar zijn er tussentijdse verkiezingen voor het congres. Vooral de republikeinse senatoren waren bezig met soundbite te creëren voor hun eigen campagnefilmpjes.”

Vergelding

Het zou ook een soort van vergelding kunnen zijn. “De republikeinse kandidaat voor het Hooggerechtshof in 2018, Brett Kavanaugh, werd destijds beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en tijdens de hoorzittingen hebben democratische senatoren hem doorgezaagd en het hem zo moeilijk mogelijk gemaakt”, legt De Vries uit. “Toen vonden republikeinen dat hij onnodig hard werd aangepakt.”

Ze vindt wel dat er een duidelijk verschil is tussen de twee. “Toen waren er daadwerkelijke beschuldigingen aan zijn adres over seksueel wangedrag. Daar is totaal geen sprake van bij Ketanji Brown Jackson.” Democratische senatoren die ook in de commissie zaten, vonden het soms zo erg worden dat ze af en toe de zaal uit liepen. “Ze noemden het ook echt treitergedrag en dat het niets meer te maken had met een normale ondervraging.”

Jackson

“Jackson heeft haar hele leven al te maken gehad met vooroordelen. Bijvoorbeeld op haar vrouw zijn of over haar huidskleur”, vertelt De Vries. “Ze liet zich niet uit de tent lokken, maar het leverde wel ammunitie op voor de republikeinen op.” Toen Jackson de vraag kreeg of ze een vrouw kon definiëren, antwoordde ze dat ze die vraag niet kon beantwoorden, omdat ze geen bioloog is. “Daar teren de conservatieve tv-zenders nog steeds op, want waarom gaf ze daar geen direct antwoord op? Bij hen wekt dat het vermoeden op dat transgenders bij haar een streepje voor hebben.”

Het belangrijkste nu is haar reputatie. Jackson is eerder federaal rechter geweest van de staat Colombia. “Ze staat bekend als progressief. Ze wordt niet voor niets voorgedragen door Biden voor deze positie. Ze heeft ook de steun van ongeveer het hele justitiële apparaat.” Die zien haar als de meest gekwalificeerde kandidaat ooit. “Dat hoor je van vriend en vijand.”

Stemming

Eind april gaat het Amerikaanse senaat over de Ketanji Brown Jackson stemmen. 50 democratische en 50 republikeinse senatoren. Bij een gelijke split geeft de vicepresident Kamala Harris de doorslaggevende stem geven. “Toen zij voorgedragen werd als federale rechter stemde drie republikeinse senatoren voor. Het is nu even kijken of die nu hun steun verlengen naar deze belangrijke functie voor haar of dat ze die toch intrekken, omdat politiek belangrijker voor hen is.”

OOG Brown Jackson

Ster advertentie
Ster advertentie