Buitenland
NOS

VS schiet wéér een onbekend object uit luchtruim: hoe zit dat?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VS schiet wéér een onbekend object uit luchtruim: hoe zit dat?

Voor de derde keer in een paar dagen tijd heeft het Amerikaanse leger een onbekend vliegend object neergehaald. Ditmaal vloog het doelwit boven de Grote Meren, op de grens tussen Canada en de VS.

Bekijk hier het gesprek met correspondenten Marieke de Vries en Garrie van Pinxteren

Onderzocht wordt om wat voor object het precies gaat. De VS houdt er rekening mee dat er een verband is met spionage, staat in een verklaring van het ministerie van Defensie. Er wordt gesproken van "mogelijke surveillancecapaciteiten".

Het object werd al enige tijd gevolgd. Eerder dit weekend verscheen het op de radar toen het boven de staat Montana vloog, een stuk westelijker.

Spionage?

Volgens de VS was er geen militaire dreiging, maar vormde het object vanwege de route en de hoogte wel een mogelijk gevaar voor de burgerluchtvaart.

Ruim een week geleden haalde de VS een Chinese ballon met meetapparatuur neer boven de Atlantische Oceaan. Washington beschuldigt Peking van spionage, maar de Chinese regering ontkent dat stellig. Volgens China was het een weerballon.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie