Dossier Lesbos: Rikko Voorberg bepleit persoonlijk contact
- Nieuws
- Dossier Lesbos: Rikko Voorberg bepleit persoonlijk contact
Sinds 2015 worden tienduizenden vluchtelingen opgevangen op de Griekse eilanden voor de Turkse kust. Dat gebeurt onder mensonterende omstandigheden, en van afspraken om de vluchtelingen verder te verspreiden over Europa komt niets terecht. De Nieuws BV besteedt wekelijks aandacht aan de situatie, onder de titel "Dossier Lesbos".
Kara Tepe
Theoloog Rikko Voorberg is mede-oprichter van de actiegroep "We Gaan Ze Halen". Hij heeft wekelijks zoomcontact met vluchtelingen in het kamp Kara Tepe op Lesbos. De situatie in het kamp, dat is de plaats is gekomen voor het afgebrande kamp Moria, verergert met de dag, vertelt Voorberg. Het is er steenkoud, het hagelt en stormt veel in dit seizoen, terwijl de meeste mensen in schamele tenten moeten verblijven. De generatoren die er staan kunnen niet het hele kamp van elektriciteit voorzien, wat regelmatig leidt tot stroomuitval, en ook tot ruzie en spanningen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Dat is fysiek slopend, maar hakt er ook mentaal enorm in, vertelt Voorberg. Vandaag verscheen een rapport over de geestelijke gezondheid van de kinderen in het kamp. Kinderen zijn apathisch, spelen niet meer en zijn soms zelfs suïcidaal. En dat komt niet door de verschrikkingen die ze achter zich hebben gelaten in de landen van herkomst, maar omdat Europa hen traumatiseert door de manier waarop de opvang is georganiseerd, aldus Voorberg. En daarvoor is ook Nederland, als onderdeel van Europa verantwoordelijk.
Sprankje hoop
Van de politiek valt niet veel te verwachten, het sprankje hoop dat Voorberg nog ziet ontstaat doordat de vluchtelingen zichzelf steeds beter gaan organiseren. Onder andere op het gebied van gezondheidszorg en voedselvoorziening nemen de bewoners van Kara Tepe steeds vaker het heft in eigen hand. Voorberg pleit ervoor om zoveel mogelijk persoonlijk contact te zoeken met individuele vluchtelingen, bijvoorbeeld via sociale media. "Elkaar in de ogen kijken, al is het digitaal, helpt nog meer dan de slaapzak die je hebt gedoneerd".