Buitenland
NOS

Wat zijn de gevolgen van de hittegolf in India?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de gevolgen van de hittegolf in India?

India wordt steeds vaker geteisterd door hittegolven en die eisen hun tol. Ook nu is er een hittegolf bezig en daarbij vielen al honderden doden. Het is er bijna 45 graden. Zuid-Azië correspondent Aletta André bezocht een ziekenhuis in de noordelijke staat Uttar Pradesh, die het hardst door de hittegolf is getroffen.

Video niet beschikbaar

"Het officiële dodenaantal is relatief laag, maar er zijn verschillende aanwijzingen dat er meer mensen door de hitte zijn overleden. Deze informatie komt van nabestaanden en crematoria waar oversterfte is. Het lijkt erop dat autoriteiten het dodenaantal niet willen accepteren om compensatiegeld te vermijden. De armen komen nu vooral te overlijden en dat wijst op het falen van de overheid. Er is geen elektriciteit en er worden geen waarschuwingen gegeven over de hitte tijdens het werken", vertelt André.

'Er zal een grotere regio getroffen worden'

"Het dodenaantal stijgt ook door de combinatie hitte met de luchtvochtigheid, die neemt ook toe door de klimaatverandering. Klimaatdeskundige Roxy Matthew Kol vertelde dat hittegolven in India steeds intensiever gaan worden. Er zal een grotere regio getroffen worden. De luchtvochtigheid leidt ertoe dat zweten niet helpt omdat het lichaam niet genoeg afkoelt", legt de correspondent uit.

Om het dodenaantal te verminderen moet India betere hitte-actieplannen implementeren. De inwoners moeten op tijd worden gewaarschuwd. Er zijn betere meetpunten nodig om dat te kunnen doen. Daarnaast zouden publieke koelruimtes mensen helpen. Ook moeten de ziekenhuizen het aantal doden en zieken beter bijhouden", aldus Zuid-Azië Correspondent Aletta André.

India

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie