Naar homepage
Buitenland

Complottheorie QAnon nu ook in Amerikaans Congres?
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Complottheorie QAnon nu ook in Amerikaans Congres?

Marjorie Taylor Greene heeft de Republikeinse nominatie gewonnen voor een congreszetel in de Amerikaanse staat Georgia. Op zich is dat niks bijzonders, zij het niet dat deze vrouw een fervent aanhanger is van de complottheorie QAnon. Maar waar staat dat nu eigenlijk voor? En hoe problematisch is het dat die complottheorie zich nu ook in het Congres heeft genesteld?

"Het is vreemd dat wanneer iemand een zeer ongebruikelijke en ongefundeerde theorie zo actief aanhangt, dat geen reden meer is om iemand niet op een bepaalde plek neer te zetten", zei techdeskundige Jarno Duursma in Met het Oog op Morgen.

Wat is QAnon?

De QAnon-beweging bestaat sinds 2017. Aanhangers denken dat er een complot is van de deep state en de elite tegen president Trump. De beweging heeft ook geclaimd dat leden van de Democratische Partij in de VS achter criminele netwerken zitten en dat tal van hooggeplaatste politici en beroemdheden zich bezighouden met kindermisbruik en het aanhangen van Satan. "Trump zou volgens de complotdenkers de redder zijn. Hij ziet wat die deep state doet, wat dat netwerk doet en komt daartegen in opstand", aldus Duursma.

Q zou een persoon of groep zijn die in contact staat met Trump. QAnon Nederland zegt op een eigen site dat de beweging er is om "te onderwijzen, het kwaad bloot te leggen, licht te werpen op de duisternis en bewustzijn en waarheid te brengen".

Tweets van QAnon-aanhangers zijn in het verleden gedeeld door Trump zelf. Bij campagnebijeenkomsten van de president zijn ook geregeld mensen met QAnon-symbolen te zien.

Pizzagate

De theorie is ontstaan rond de tijd dat Trump president werd. "Iedereen herinnert zich nog dat gehackte Gmail-account van de campagneleider van Hillary Clinton. Al zijn mailtjes kwamen toen op WikiLeaks. Wat opviel was dat heel wat van die mails over een pizzeria gingen. Daar zou je op zich niks bij denken, maar mensen die die mails gingen analyseren, linkten de 'hot talk and pizza' aan pedofilie. Daar is het idee ontstaan dat er een geheim netwerk is van met name Democratische politici die hun gang kunnen gaan en kreeg het de naam Pizzagate", vertelde Duursma.

Redenen voor succes

Volgens Duursma zijn er vier redenen waarom QAnon wereldwijd zo'n succes is:

1. Eigen aan de mens: "We zijn altijd op zoek naar patronen en gespitst op gevaar. We willen mensen indelen in goed en slecht."

2. Media: "Onze filterbubbels schotelen ons alleen maar voor wat we aanklikken en gaan op zoek naar extremen en extreme meningen."

3. Trump zelf: "Trump slingert zelf graag die tweets de wereld in. Je mag volgens hem de media niet vertrouwen en alles is fake news."

4. De huidige pandemie: "Door de coronacrisis is er de afgelopen tijd ook meer onzekerheid en onrust."

Hoewel het hier nog lang niet zo groot is als in Amerika, slaat het volgens Duursma ook in Nederland aan. "Denk maar aan Lange Frans. Hij heeft het op zijn YouTube ook vaak over de pedo-elite en hij start zijn video's vaak met de bekende QAnon-uitspraak Where we go one, we go all."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie