Buitenland
NOS

President Trump komt met versoepelprotocol maatregelen VS

foto: APfoto: AP
  1. Nieuwschevron right
  2. President Trump komt met versoepelprotocol maatregelen VS

President Trump heeft een richtlijn gepresenteerd aan de hand waarvan de coronamaatregelen kunnen worden afgebouwd. "We starten ons leven weer op", zei Trump op een persconferentie. Daarbij zei hij wel dat het "een geleidelijk proces" zal zijn.

Trump presenteert plan om economie op te starten

Er zijn drie fases bedacht door de deskundigen in het crisisteam. "Het is als het ware een raamwerk, een stappenplan, waar de gouverneurs van de verschillende staten zich aan moeten gaan houden", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Voordat kan worden begonnen met de afbouw moet er een paar voorwaarden worden voldaan. Zo moet de verspreiding van het virus twee weken teruglopen. Een andere voorwaarde is dat ziekenhuizen een solide testprogramma moeten hebben, waarbij zorgmedewerkers worden getest of zij het virus hebben gehad. Verder moeten er voldoende testlocaties zijn en zorgpersoneel moet genoeg beschermingsmateriaal hebben.

Het plan moet de zwaar getroffen Amerikaanse economie weer een beetje op gang helpen. In nog geen maand tijd is 14 procent van de beroepsbevolking ontslagen. Dat komt neer op 22 miljoen mensen.

De fasen

In de eerste fase van de versoepeling mogen er niet meer dan tien mensen bij elkaar komen, als afstandsregels niet gewaarborgd kunnen worden. Ziekenhuizen mogen weer niet-acute zorg verlenen, maar scholen blijven gesloten. Ook bars blijven dicht, maar restaurants, stadions en gebedshuizen mogen wel weer open, mits zij zich houden aan strikte afstandsregels.

In de tweede fase mogen groepen tot vijftig mensen weer samenkomen. Scholen gaan open en reizen wordt weer toegestaan. In de derde fase mogen mensen ook weer zonder restricties op hun werk verschijnen.

Gouverneurs zijn er volgens Trump vrij in de maatregelen aan te passen aan de omstandigheden. Ook de duur van iedere fase mogen gouverneurs zelf bepalen. Tussen de fasen moet in ieder geval voldoende tijd zijn om zeker te weten dat het virus niet de kop opsteekt. Trump zei dat 29 van de 50 staten "relatief snel" open kunnen.

Ster advertentie
Ster advertentie