Buitenland
NOSNTR

Trekt het Russische huurlingenleger Wagner zich nu echt terug uit Bachmoet?

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trekt het Russische huurlingenleger Wagner zich nu echt terug uit Bachmoet?

Huurlingenleger Wagner gaat zicht terugtrekken uit de Oekraïense stad Bachmoet. Dat heeft de leider van de Wagnergroep Prigozjin vandaag gezegd. Al maanden wordt er zwaar gevochten om Bachmoet.

Woedende Wagner-baas kondigt terugtrekking aan uit Bachmoet

Prigozijn heeft vaker zijn onvrede geuit over de manier waarop Rusland omgaat met zijn huurlingenleger. "Hij heeft zijn boodschap nog niet op deze manier overgebracht", vertelt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp in Nieuws en Co.

Boodschap

"Hij nam video op waar hij op een veldje staat voor tientallen dode lichamen. Hij zei dat dat strijders waren van zijn Wagner-groep die de afgelopen dag waren omgekomen", zegt Groot Koerkamp. "Dat is sowieso een signaal dat het allemaal niet goed gaat voor zijn groep." Prigozjin klaagt onder meer over te weinig munitie om daar nu door te kunnen vechten.

Belang Wagner

Volgens Groot Koerkamp is de Wagner-groep de afgelopen maanden steeds belangrijker geworden in de oorlog. "Misschien zelfs cruciaal. De Wagner-groep werd van de zomer eerst ingezet in buurt van Bachmoet, in een ander plaatsje Popasna, dat hebben ze ingenomen en daarna zijn ze doorgegaan richting Bachmoet. De stellige indruk is dat de Wagner-groep daar als een soort van stormram heeft gefungeerd."

Terugtrekken

"Prigozjin zegt niet dat zijn troepen helemaal weggaan", vertelt Groot Koerkamp. "Hij zegt: we trekken ons dan terug om onze wonden te likken, bij te komen en we dragen de boel over aan de reguliere Russische tropen daar.” Groot Koerkamp ziet ook dat er in Rusland nog steeds actief geworven. “Dat zijn duidelijk signalen dat de groep van Prigozjin niet van plan zijn om het strijdtoneel helemaal de rug toe te keren."

Kremlin

Het Kremlin weigert commentaar te geven op de nieuwste video van de Wagner-leider. "We hebben dit natuurlijk in de media gezien", zegt woordvoerder Peskov. "Maar ik kan er geen commentaar op geven omdat het over het verloop van de speciale militaire operatie gaat."

"De minister van Defensie, Shogu, heeft laten weten dat extra nadruk wil leggen op bevoorrading van alle troepen aan het front, zonder daarbij Prigozjin of de Wagner-groep te noemen", zegt Groot Koerkamp.

NC wagner

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie