Buitenland
NOS

China wil in 2060 klimaatneutraal zijn

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. China wil in 2060 klimaatneutraal zijn

China, het meest vervuilende land op aarde, streeft ernaar om voor 2060 klimaatneutraal te zijn. Dat heeft de Chinese president en partijleider Xi Jinping gezegd in een videoboodschap bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

"Klimaat en vervuiling van de leefomgeving zijn waanzinnig belangrijke thema's voor de nieuwe, bloeiende en opkomende middenklasse. Die gaat enorm groeien en daar moet Xi zijn steun vinden de komende jaren. Voor zijn positie en voor de communistische partij is het dus heel belangrijk dat hij kan beloven dat de levensstandaard vooruit gaat", zei Ties Dams, China-expert en verbonden aan instituut Clingendael in Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Krachtige maatregelen"

Xi zei niet wat zijn land concreet gaat doen om het doel voor 2060 te halen, maar sprak van "krachtige maatregelen". De Chinese president riep alle landen op om in de nasleep van de coronapandemie te werken aan een "groen herstel" van de wereldeconomie.

Het Aziatische land is verantwoordelijk voor ruim een kwart van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide, onder meer door de vele kolencentrales. De uitstoot is daarmee twee keer zo groot als die van de VS en drie keer groter dan die van de Europese Unie.

Innovatieve economie

In het Klimaatakkoord van Parijs had China alleen beloofd dat de uitstoot zou pieken "rond 2030". Veel analisten hadden al voorspeld dat dat doel zou worden gehaald, maar China noemt nu voor het eerst een concreet jaartal noemt voor klimaatneutraliteit. De Europese Unie drong er onlangs bij China op aan om de doelstelling in 2050 en uiterlijk in 2060 te halen.

"Willen we dit probleem mondiaal aanpakken, dan moet China daar een grote rol in spelen. Die Europese druk heeft zeker meegespeeld, maar de echte maatfactor is het binnenlands belang", aldus Dams.

Het voornemen wordt gezien als belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering, maar Xi maakte afgelopen jaren al geen geheim van zijn ambities om het land te hervormen naar een innovatieve economie.

Veel kolencentrales

Ondanks de enorme uitstoot is China serieus bezig met de aanpak van het klimaatprobleem, zegt NOS-klimaatredacteur Heleen Ekker. "Dat zag je bijvoorbeeld al op de klimaattop in Kopenhagen, die in 2009 werd gehouden, nog voor Parijs. Toen was het juist de Chinese premier Wen Jiabao die met president Obama een van de belangrijkste spelers was. En ook in Parijs in 2015 was de positieve opstelling van China samen met de VS doorslaggevend."

"Omdat de Chinezen met zo veel zijn en onze spullen produceren is de uitstoot de afgelopen decennia sky high gegaan. De zorgen over de Chinese uitstoot zijn terecht, onder meer omdat ze zo veel kolencentrales hebben. Maar het is absoluut niet zo dat China er niets aan doet, ook omdat ze zelf ook de gevolgen van de klimaatverandering ondervinden."

Voortrekkersrol voor China

De toespraak van Xi kwam kort na die van de Amerikaanse president Trump, die van de gelegenheid gebruikmaakte om het klimaatakkoord van Parijs opnieuw te bekritiseren. Hij sprak van een eenzijdige deal en beschuldigde China van "ongeremde vervuiling".

Doordat de Verenigde Staten zich hebben teruggetrokken uit het Parijse akkoord, hoopt de Europese Unie met China een voortrekkersrol te kunnen spelen bij het halen van de klimaatdoelstellingen. "Dit is een subtiele hint naar Europa waarmee ze willen zeggen dat het goed is om bij China te blijven, want dit probleem kunnen we niet negeren", aldus Dams.

EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans reageerde op Twitter positief op de aankondiging van Xi.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

OOG China klimaatneutraal

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie