Buitenland
BNNVARA

Waarom kon de extravagante maffiafamilie Casamonica zo lang hun gang gaan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom kon de extravagante maffiafamilie Casamonica zo lang hun gang gaan?

De Casamonica's, een fraaie naam, die ons hier in Nederland niet zoveel zegt. Maar in de straten van Rome maakt deze naam wel heel wat los. De familie Casamonica voerde daar namelijk een crimineel schrikbewind. De Italiaanse justitie heeft de familie nu officieel bestempeld tot 'maffiaclan'. Journalist Gabriella Adèr legt in De Nieuws BV uit wie de Casamonica's zijn en wat zo'n stempel als 'maffiaclan' betekent.

"De familie is afkomstig van de sinti’s, wat wij in Nederland de zigeuners noemen", begint Adèr over de familie als haar gevraagd wordt om de familie te schetsen. "In de jaren 80 ongeveer zijn ze naar Rome gegaan en daar neergestreken. Vrij snel begonnen ze met hun criminele activiteiten. Maar er was niet veel aandacht voor ze", vertelt ze. De focus lag namelijk vooral op andere criminele families.

Officieel een maffia-clan

Maar nu is het dan toch zover, ze zijn nu officieel gekenmerkt als maffia-clan. "Zo’n kenmerk zorgt ervoor dat ze moeilijker hun criminele activiteiten voort kunnen zetten", legt Adèr uit. Dit kwam niet zomaar uit de lucht vallen. De wet, 416 bis, bestaat al een tijdje in Italië, maar de familie krijgt na zoveel jaar nu pas het kenmerk. "De Casamonica’s werden heel lang over het hoofd gezien. Door de nieuwe burgermeester in Rome is daar snel verandering in gekomen", vertelt Adèr. "De burgermeester heeft er bijvoorbeeld al een paar keer eerder voor gezorgd dat de villa’s van de Casamonica’s werden ontruimd. Maar nu is er ook echt door justitie een stempel op ze gedrukt."

De Casamonica’s zijn volgens Adèr niet heel veel anders dan andere maffiafamilies. "Ook zij doen aan drugshandel en afpersing", duidt ze. "Maar wat mij nog wel opviel in de berichtgeving over de Casamonica’s, is dat zij heel hoge woekerrentes afrekenen. Dus als zij geld uitlenen, vragen zij een heel groot bedrag weer terug vanwege de rente."

Extravagant leven

Toch is er ook iets anders wat de familie kenmerkt: zij leven veel extravaganter dan de gemiddelde maffiafamilie en zijn ook veel gewelddadiger. Gaat de stempel van de Italiaanse justitie daar dan een einde aan brengen? "Dat is lastig te voorspellen. Maar wat je ziet wanneer een familie zo’n stempel krijgt, is dat het echt moeilijker voor ze wordt om de criminele activiteiten voort te zetten", vertelt Adèr. "Italië ziet daarom ook graag dat er internationaal dezelfde houding komt. Het idee van de 416 bis (de wet, red.) is dat ze je in de bovenwereld kunnen houden en dat wordt ook wel makkelijker met zo’n stempel."

Ondanks dat het lastig te voorspellen is wat dit kenmerk kan betekenen voor Italië op de lange termijn, is iets wel duidelijk: "Je ziet dat er nu wel echt focus is op de criminaliteit in Rome", legt Adèr uit. "Ze focussen zich niet alleen op de Casamonica’s. Er was vóór hen al een andere familie wat hoge celstraffen heeft gekregen. De focus ligt nu ook echt op de tentakels van de clan, waar vaak meerdere families bij zijn aangesloten en actief zijn."

Casamonica's

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie