Buitenland
NOSNTR

Druk steeds groter om coronamaatregelen in China te versoepelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Druk steeds groter om coronamaatregelen in China te versoepelen

Opvallende beelden uit China dit weekend. In verschillende steden werd er gedemonstreerd tegen het regime en klonk de oproep om meer vrijheid. Aanleiding voor de protesten is het strenge zero-covid beleid in China. Maar steeds vaker spreken de demonstranten zich ook uit voor vrije pers en vrijheid van meningsuiting.

protesten in China: 'druk om coronamaatregelen te versoepelen nog nooit zo groot geweest vanuit de jongeren'

"De druk vanuit de jongeren, de jongere laag, de studenten om juist wel te versoepelen is nog nooit zo groot geweest", vertelt China-correspondent in Nieuws en Co.

1989

Zijn de huidige protesten te vergelijken met de studentprotesten van 1989? "Ja en nee", zegt Den Daas. "In die zin waren de prosten ook begonnen door onder andere studenten, dat het toen ook begon op de universiteiten. Dat zien we nu ook. Op verschillende universiteiten hebben we acties gezien. Studenten die buiten een universiteit stonden in Peking met een blanco papiertje, om vooral ook geen overtredingen te begaan. Ook met het idee: mensen weten toch wel wat wij bedoelen, ook al staat er niets opgeschreven."

Volgens Den Daas is er wel een groot verschil met de protesten van 1980. Toen stonden de pleinen voor een langere tijd vol. "Enkele honderdduizenden mensen op een gegeven moment, die schaal hebben we nu niet. Het is wel zo dat op heel veel verschillende plekken in het land op dit moment protesten zijn gehouden."

Rustiger

Vandaag was het een stuk rustiger dan de afgelopen 3 dagen. Mensen die in de afgelopen dagen bij protesten zijn geweest worden actief gebeld door de politie. Ook burgers die erg actief waren op Telegram, een berichtenapp, worden nu ook benaderd door de politie. "In Shanghai werden vandaag verschillende mensen om hun legitimatie gevraagd. De politie gaat door de telefoons van mensen." Daarnaast worden ook veel demonstranten nu opgepakt.

Coronamaatregelen

Chinese autoriteiten hebben aangekondigd dat er wat versoepelen aankomen. Volgens Den Daas wordt het echter lastig om de coronamaatregelen compleet lost te laten. "Ze zitten een beetje vast in waar ze mee begonnen zijn bijna 3 jaar geleden, dat maakt het heel lastig om eraf te stappen. Destijds was het idee: we gooien alles op sloten, we weten niet hoe gevaarlijk dit virus is. Op het moment dat we weten wat we hier mee aan moeten, zij het vaccins, zij het een onschuldig virus, dan kunnen we weer langzaam weer los. De tijd die ze daarmee hebben gekocht, werd niet optimaal gebruikt."

Op veel plekken in China werden de lockdowns de eerste 2 jaar als goed idee beschouwd. "Waar grote delen van de wereld thuis zaten, vanuit huis moesten werken, kon China vrij snel in 2020 al wel weer naar buiten. Nu keert het zich tegen de overheid. Met een variant als omikron is het moeilijk om dezelfde strategie te gebruiken. De instrumenten die toen goed werkten, werken nu niet meer."

Losgaan

"Het punt vanuit de autoriteiten is: laten we het nu wel losgaan? Dan raken een hoop mensen ziek en zullen er toch een hoop mensen overlijden. Dat heeft te maken dat met name onder ouderen de vaccinatiegraad nog steeds erg laag ligt. Zeker als er niet geboosterd is, is de effectiviteit van de Chinese vaccins erg laag. De Chinese zorg is ook niet zo goed ontwikkeld, zeker op het platteland."

Het wordt dus erg lastig om te versoepelen, maar de druk om maatregelen te laten varen wordt steeds groter. Nu komt er ook een 20-stappenplan. "Daar zit wel iets van hoop in, maar het is absoluut geen exitplan", zegt Den Daas. Al je eerst in contact ben geweest met iemand die weer contact is geweest met een mogelijk besmet persoon, moet je ook naar een centrale quarantainekamp. Dat is nu niet meer zo. "De verplichte quarantaine kan in veel gevallen ook vaker thuis. Maar dat is ongeveer wel het niveau van de versoepelingen.”

NC China

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie