Buitenland
BNNVARA

Federale executies als campagne-instrument Trump

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Federale executies als campagne-instrument Trump

Voor het eerst in zeventien jaar wordt in de Verenigde Staten volgende week de doodstraf uitgevoerd op gevangenen die vastzitten in een federale gevangenis. Een overwinning voor Donald Trump, een klap voor de mensenrechten. Waar komt dit ineens vandaan? En hoe groot is de invloed van Trump? Amerikaans staatsrechtdeskundige en oud Eerste-Kamerlid Eric Janse de Jonge en juriste Merel Pontier geven antwoorden bij De Nieuws BV.

In 2003 gebeurde het voor het laatst, waarna toenmalig president Obama een onderzoek inlaste naar de manier van ter dood brengen. Dit omdat de cocktail van gif die werd gebruikt zó onbetrouwbaar en daardoor inhumaan was dat er zelfs stemmen opgingen om het vuurpeloton weer in te voeren. Je zou het echter ook kunnen zien als een poging van Obama om executies op federaal niveau een stille dood te laten sterven, door het onderzoek te traineren.

Fan van de doodstraf

"Maar Trump is aan het roer, en die is al jarenlang fan van de doodstraf. En aangezien het niet zo goed gaat met hem in de peilingen is dit de uitgelezen manier om zich te profileren naar zijn conservatieve achterban," zegt oud-senator Janse de Jonge.

“Hier in Amerika is het ondanks de vernieuwde lockdown groot nieuws”, zegt Pontier, die zelf in Texas gevangenen op Death Row bijstaat. Het verbaast haar dan ook dat het aan onze kant van de oceaan nog nauwelijks is opgepikt. “Zeventien jaar geen uitgevoerd vonnis en dan nu, in deze crisis, plots weer beginnen, dat is opvallend.”

Corona

Pontier: “Er was überhaupt een soort moratorium op het uitvoeren van de doodstraf sinds corona, aangezien het onmogelijk is voor gevangenen om afscheid te nemen van hun nabestaanden. Bovendien is het voor de advocaat van de gevangenen ondoenlijk om hun cliënt bij te staan. Er is geen of nauwelijks mogelijkheid tot contact, en ook is het doen van extra research ernstig bemoeilijkt.”

Een campagne-instrument

Doordat het er nu snel doorheen wordt gedrukt heeft het er alle schijn van dat het een campagne-instrument is van Trump. Temeer daar hij enige invloed heeft op de federale tak van de rechtspraak in de VS. Door het systematisch vervangen van rechters in alle lagen van de rechtspraak door aartsconservatieven. En door de aanstelling van William Barr als minister van Jusitie, die bekend staat als schoothond van Trump.

Opvallende keuze

Opvallend is de keuze voor de mannen die in juli en augustus ter dood worden gebracht. Het zijn namelijk allemaal mannen die zijn veroordeeld voor moord op kinderen. Het lijkt bijna of deze cases met de hand zijn uitgezocht, omdat de publieke opinie sowieso in Amerika, waar nog een kleine meerderheid voor de doodstraf is, harder zal zijn voor misdaden tegen kinderen.

De gevangenen kunnen nog individueel in beroep. “Maar hun enige kans is het aantoonbaar maken van hun onschuld, met nieuw bewijs.” De kans dat er nieuw bewijs gevonden is in coronatijd is helaas uiterst gering.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie