Buitenland
AVROTROS

Is vaccin-inzamelactie Giro 555 wel de juiste weg om Afrika te helpen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is vaccin-inzamelactie Giro 555 wel de juiste weg om Afrika te helpen?

Al sinds de vaccins er zijn, is de verdeling ervan over de wereld ongelijk. Maar is geld inzamelen via Giro 555 dan wel de oplossing? Adviseur Faten Aggad noemt de campagne in de Volkskrant onnodig: het geld is er wel, maar de rijke landen hebben alle vaccins al opgekocht. Sabine de Jong van de Samenwerkende Hulporganisaties reageert in Blok&Toine: "We zamelen juist geld in om te ingekochte vaccins daadwerkelijk te kunnen geven."

Is giro 555 de oplossing voor de ongelijke vaccinverdeling?


Aggad legt uit waarom ze het stuk schreef: "Het probleem is niet dat er geen geld is, maar dat er geen vaccins beschikbaar zijn omdat rijke landen hamsteren. En ik vind het ongemakkelijk dat Afrikanen worden gezien als mensen die gered moeten worden. Afrikaanse landen hebben meer dan 1 miljard doses besteld, maar slechts 53 miljoen zijn geleverd. Het probleem heeft een structurele oplossing nodig."

Reactie Giro 555

Sabine de Jong, coördinator internationale programma's bij UNICEF, reageert namens de Samenwerkende Hulporganisaties, die achter de Giro 555-acties zitten: "We vragen de Nederlandse bevolking om geld voor alles wat nodig is om de vaccins daadwerkelijk te geven."

De Jong geeft voorbeelden: "Geld voor mobiele koelboxen om vaccins gekoeld naar afgelegen gebieden te brengen. Of voor voorlichtingscampagnes om het soms grote wantrouwen en de angst weg te nemen. Zuurstofapparaten zijn ook nodig, om patiënten weer wat lucht te geven. Daar vraagt Giro 555 solidariteit voor, en we hopen dat Nederland gul geeft. Niet uit medelijden, maar omdat dit probleem zo groot is dat we het samen moeten oplossen."Opschalen, opschalen, opschalen

Historicus en oud-VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn schreef in 2010 het boek De prijs van een slecht geweten - Waarom hulp in haar huidige vorm niet werkt over ontwikkelingssamenwerking. Hij reageert nu: "Aggad zegt terecht: we moeten opschalen!"

"We leven in een sinistere wereld, waar Rusland en China vaccindiplomatie bedrijven", gaat Boekestijn verder. "Amerika doet dat nu ook, om tegenwicht te beiden, met 500 miljoen beschikbare vaccins. De Europese Unie doet dat ook. Maar ze komen te laat, want we hebben die fabrieken gewoon niet."

Per definitie egoïstisch

"Natiestaten zijn per definitie egoïstisch, die komen op voor hun eigen burgers", ziet Boekestijn. "Als je nu al vaccins aan Afrika geeft, zul je zien dat in het parlement iedereen staat te schreeuwen. Dus je ziet maar weer: zolang we geen wereldregering hebben op deze planeet, komen nationale staten voor zichzelf op. Dat leidt soms tot gedrag dat niet in het algemeen belang is."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie