Buitenland
NOS

India overweegt export van rijst te beperken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. India overweegt export van rijst te beperken

India overweegt om de export van sommige soorten rijst te beperken en dat zou grote gevolgen wereldwijd kunnen hebben.

India overweegt export van rijst te beperken

“Het zou op dit moment vooral een eis zijn vanuit de Indiase veevoerindustrie”, vertelt India-correspondent Aletta André in NOS Met het Oog op Morgen. “Het gaat momenteel om honderd procent gebroken rijst. Die rijstsoort wordt in India en in heel veel andere landen vooral gebruikt in veevoer. Nu zijn er zorgen om het aanbod en de prijzen, die stijgen nu al.”

Rijst

“De vrees is dat de prijzen nog erger worden, omdat er dit jaar minder is geplant voor het komende oogstseizoen, dan eerdere jaren. Dat komt dan weer omdat er dit jaar minder regen is gevallen, vooral in een aantal regio’s waar heel veel rijst wordt verbouwd.”

“Officieel is er nog niks over gezegd, maar persbureaus als Reuters en Bloomberg zouden er vergevorderde gesprekken over zijn. Of het dan een gedeeltelijke beperking of een volledige beperking van die gebroken rijst zal zijn, is niet duidelijk.”

Impact

“Het zal niet alleen de veevoerindustrie treffen. In een aantal Afrikaanse landen, bijvoorbeeld Senegal, wordt deze rijst ook door mensen gegeten. Het is gewone rijst, maar dan in kleine korrels gebroken, waardoor het sneller kookt.”

“Mogelijk zal het over de hele wereld gemerkt kunnen worden. Ook al gaat het om dit om honderd procent gebroken rijst, maar die rijst maakt wel uit van twintig procent van alle export in India. Dat is best aanzienlijk, al helemaal als je bedenkt dat India de grootste rijstexporteur van de wereld is. Van alle landen in de wereld komt veertig procent rijst uit India. Al die gebroken rijst niet meer uit India komt, moet het uit een ander land komen of moet het vervangen worden.”

Prijzen

“De vrees is dus dat wereldwijd de rijstprijzen in het algemeen verhoogd zullen worden, omdat hierdoor de markt verstoord gaat raken. Er komt zoveel rijst uit India, elke vorm van exportbeperking zal de markt in de war raken. Gezien de wereldwijde prijsstijgingen van voedsel in het algemeen, is hier sowieso vrees voor. Tot nu toe was rijst hier redelijk immuun voor, maar dat kan gewoon gaan veranderen door dit soort beperkingen.”

Droger

“Er zijn altijd schommelingen in de moesson, maar India ziet steeds vaker extreem weer. Het was dit jaar heel vroeg heel heet. We weten dat de kans op dit soort hittegolven groter is door klimaatveranderingen. Dat het weer op deze manier steeds onvoorspelbaarder wordt voor boeren dat horen we steeds vaker.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie