Buitenland

Macht vanuit China: 'Je hebt altijd de angst in je achterhoofd, wat gebeurt er met mijn familieleden'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Macht vanuit China: 'Je hebt altijd de angst in je achterhoofd, wat gebeurt er met mijn familieleden'

Wie draaien aan de knoppen zonder dat jij het weet? Tim Hofman zet in zijn nieuwe programma ‘Pak de Macht’ onzichtbare machthebbers met naam en rugnummer in de spotlights. In de eerste aflevering is China aan de beurt. Alerk Ablikim ervaart door zijn Oeigoerse afkomst hoe ver de macht van China reikt en vertelt in De Nieuws BV zijn verhaal.

Alerk Ablikim is in 2007 samen met zijn moeder naar Nederland gekomen. Zijn vader, een bekende schrijver en dichter in China en van Oeigoerse afkomst, zit op dit moment in een Chinees concentratiekamp. Sindsdien heeft Ablikim geen contact meer met hem en weet hij niet hoe het met zijn vader is. "Ik zet mezelf in om zijn verhaal in het Nederlandse publieke debat te vertellen. En dat heeft wel consequenties. Consequenties voor mij zelf, ik merk intimidatie hier vanuit de Chinese staat", aldus Ablikim.

Ablikim voelt de macht van China wanneer hij telefoontjes of mailtjes krijgt waarin staat dat hij en zijn familieleden moeten uitkijken. Ablikim: "Je hebt altijd de angst in je achterhoofd, wat gebeurt er met mijn familieleden daar."

Een angstaanjagend telefoontje

De ergste intimidatie die Ablikim persoonlijk heeft meegemaakt gebeurde nadat hij op bezoek was geweest bij de voormalige Amerikaanse ambassadeur, Pete Hoekstra, om de kwestie van de Oeigoeren te bespreken. Terwijl hij onderweg terug naar huis is met de trein krijgt hij een angstaanjagend telefoontje.

Ablikim: "Het was een privé telefoontje, ik zat in de trein en ik nam op. Ik zei hallo met Alerk. En toen hoorde ik geschreeuw op de achtergrond. Ik moest even goed luisteren en het klonk als Chinees. En het eerste wat je doet is luisteren of dat je vader is, of dat zijn stem was. Ik heb uiteindelijk geconcludeerd dat dat niet zijn stem was. Maar na ongeveer acht seconden hoorde ik gehijg op de voorgrond. En ik schrok daar wel van." Vervolgens heeft Ablikim meteen aangifte gedaan van deze intimidatie.

Met de aangiftes van intimidatie waar Oeigoerse-Nederlanders mee te maken krijgen wordt niets gedaan. Hofman is in zijn nieuwe programma, Pak de Macht, verhaal gaan halen bij het Openbaar Ministerie. Hofman krijgt als antwoord dat een strafrechtelijk onderzoek niet haalbaar is. Hofman: "Ze hebben het niets eens geprobeerd, dus het OM kaatst de bal eigenlijk door naar het Ministerie." Vervolgens is Hofman bij demissionair Minister van Buitenlandse zaken Stef Blok verhaal gaan halen, maar Blok wil er niets over kwijt. Hofman: "Dit verhaal stinkt aan alle kanten."

Nederland moet zich laten horen

Ablikim zegt dat Nederland ook de onmacht tegenover China accepteert. "Het is een vorm van dialoog, een soort spel dat je hebt in diplomatie waarbij jij bepaalde dingen afspreekt. China heeft vanaf het begin al afgesproken wij gaan het hier niet over hebben en wij gaan geen concessies doen als het gaat om mensenrechten. Nederland heeft dat geaccepteerd. Door de acceptatie zijn we doorgegaan naar andere onderwerpen, handelsrelaties et cetera, al die dingen waar wij ook veel belang bij hebben. Wij zijn ook een belangrijke partner van China als het gaat om handel. En daar hebben wij best wel wat over te zeggen. Zeker als we het in Europees verband doen."

Hofman over zijn nieuwe programma: "Wat wij willen is een soort nieuwe standaard, voorbij de woordvoerders-journalistiek. Wij willen de CEO, de machthebbers zelf, of dat nou van een NGO is, van een bedrijf of binnen de EU. We komen je halen. We willen je verhaal, we willen je gezicht en we willen weten wie je bent. Iedereen wil weten wie je bent en jij gaat net zo als een politicus, net zo als jij en ik als we een boete krijgen: verantwoording afleggen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie