Buitenland
VPRO

Surinaamse bevolking heeft geen vertrouwen in 'Royalties voor iedereen'

foto: Communicatie Dienst Surinamefoto: Communicatie Dienst Suriname
  1. Nieuwschevron right
  2. Surinaamse bevolking heeft geen vertrouwen in 'Royalties voor iedereen'

De Surinaamse president Santokhi heeft deze week op de Surinaamse Onafhankelijkheidsdag alle Surinamers in het land een spaarbiljet van 750 dollar (716 euro) beloofd als de Franse oliemaatschappij TotalEnergies olie gaat boren in de Surinaamse diepzee. 'Royalties voor iedereen, RVI', noemt Santokhi dit. Iwan Brave, journalist en hoofdredacteur van het Surinaamse jeugdjournaal, vertelt in het VPRO geschiedenisprogramma OVT dat er onder de bevolking weinig vertrouwen is in dit plan.

Video niet beschikbaar

"Over het algemeen geloven mensen het niet omdat er volgens hen al heel veel beloftes zijn gedaan door Santokhi die niet zijn waar gemaakt", aldus Brave. Volgens de journalist is het nepotisme waar de president een einde aan wilde maken, het zogenaamde 'family and friends beleid' onder hem alleen maar erger geworden.

Dat Santokhi deze belofte doet is volgens Brave geen verrassing, want buurland Frans Guyana deed eerder hetzelfde: "De timing is wel verrassend want het olieboren begint pas in 2028."

Surinaamse geschiedenis van grondstoffen

Suriname heeft een lange geschiedenis waarin grondstoffen niet ten goede kwamen aan de bevolking. Suriname begon in 1915 met produceren van bauxiet, de grondstof voor aluminium. Na de Tweede Wereldoorlog was Suriname zelfs de grootste bauxietproducent ter wereld en de bauxietwinning was de reden om vliegveld Zanderij aan te leggen.

Daarnaast heeft Suriname goud, olie en hout. Maar het geld ging altijd naar het buitenland. "Suriname is altijd een wingewest geweest", zegt Brave. Ook na de dekolonisatie zijn de inkomsten van de grondstoffen nooit duurzaam geïnvesteerd en zorgde corruptie ervoor dat Suriname er niet van profiteerde. "De coup van Bouterse in 1980 heeft het land helemaal aan de grond gebracht. En ook nu is het land straatarm. Als je de infrastructuur ziet, lijkt het een land uit de jaren vijftig."

Welvaartsfonds

Brave verwacht dat het boren naar olie in zee Suriname de komende twintig jaar wel rijk zal maken. "Maar als het op is, wat doen we dan?" Het plan is om het geld in een welvaartsfonds te stoppen naar Noors model, maar concreet is er volgens Brave nog niets gebeurd om dit te organiseren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie