Buitenland

Vluchtelingencrisis: 'We hebben alles afgeschoven op de Turken en de Grieken'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingencrisis: 'We hebben alles afgeschoven op de Turken en de Grieken'

Het lijkt een nieuw hoofdstuk in de vluchtelingencrisis. President Erdogan heeft de grens aan Turkse zijde opengezet, terwijl de Grieken de vluchtelingen terugduwen. PvdA-Europarlementariër Kati Piri: "De afgelopen vier jaar hebben we alles afgeschoven op de Turken en de Grieken. Het is hun probleem, wij hebben er geen last van."

Piri denkt niet dat we daar in de toekomst nog mee wegkomen en vindt dat Europa haar verantwoordelijkheid moet nemen. "De vraag is wie de deal verbroken heeft."

De afgelopen maanden is niet gesproken over het aflopen van de deal, waardoor bijvoorbeeld financiering wordt gegeven om Syrische kinderen in Turkije naar school te sturen. "Er is geen enkel signaal gegeven om de deal te verlengen."

Chantage

"Chantage, daar is Erdogan ontzettend goed in." Met het openzetten van de grenzen dwingt Erdogan af dat Europa actie onderneemt. "Hij had ook een belletje kunnen doen, maar dat is niet zijn manier van werken."

Dat betekent echter niet dat we niets hoeven te doen, zegt Piri, zeker niet omdat we de laatste keer hebben gezien wat de gevolgen zijn van lang 'twijfelen' over een deal.

Grens open of dicht?

Oud-wethouder Frits Huffnagel is stellig: Europa moet niet langer vluchtelingen binnenlaten. "Het is elke keer hetzelfde, wij zien een kind en denken wat zielig. Terwijl we zien niet de vader die erachter staat die misschien wel oorlogsmisdaden heeft gepleegd en de moeder die erachter staat die dat heeft gefaciliteerd."

De grens van Griekenland moet ook niet direct open denk Piri, maar op dit moment wordt voorbijgegaan aan het vluchtelingenverdrag. Mensen die aankomen in Griekenland hebben het recht om asiel aan te vragen, maar dat wordt op dit moment niet gefaciliteerd.

"Controle is mogelijk, niet alleen door grenswachten. Er moeten nieuwe afspraken gemaakt worden met Turkije en we moeten meer solidair zijn met de mensen op de Griekse eilanden."

40 cent per dag

Hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen vindt dat Europa de situatie heeft proberen af te kopen en de ogen de laatste jaren gesloten. "Op dit moment vangt Turkije per inwoner 20 keer zoveel vluchtelingen op als Europa." Het geld dat daarvoor vanuit Europa wordt gegeven komt volgens zijn berekening uit op 40 cent per dag.

"Wat Erdogan doet is cynisch, maar wat de Europese Unie de afgelopen vier jaar heeft gedaan, of niet gedaan, is even cynisch."

Ster advertentie
Ster advertentie