Buitenland
NOS

Trump kondigt sancties aan tegen Turkije

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump kondigt sancties aan tegen Turkije

President Trump komt op korte termijn met sancties vanwege de Turkse inval in Noordoost-Syrië. De maatregelen worden gericht op Turkse politici en anderen die volgens de VS bijdragen aan de instabiele situatie in het gebied. Verder komt hij met heffingen op staal. Die wil hij voor Turkije opvoeren tot 50 procent.

Amerikaanse sancties tegen Turkije

Ook zegt Trump onderhandelingen over een handelsakkoord met Turkije, ter waarde van 100 miljard dollar, compleet stil te leggen. "Ik ben zeer bereid om de Turkse economie te vernietigen als de Turkse leiders dit gevaarlijke en destructieve pad blijven volgen", schrijft hij.

Trump zegt verder dat een klein deel van de militairen die hij terugtrekt uit Noordoost-Syrië achterblijft op een militaire basis in het zuiden van het land. Die moeten volgens Trump "doorgaan met het verstoren van de overblijfselen van IS".

Trump en Erdogan hebben telefonisch gesproken over de inval in Syrië. Volgens de Amerikaanse vicepresident Pence heeft Erdogan beloofd de stad Kobani niet aan te vallen. Trump zou ook hebben gesproken met een Koerdische generaal in het gebied.

Zwaardere maatregelen

De aankondiging van sancties volgt op overleg tussen de Democraten en de Republikeinen in het Congres om zelf sancties in te stellen tegen Turkije. De Democratische leider Nancy Pelosi en de Republikeinse Senator Lindsey Graham voeren gesprekken om met het Congres tot een eigen pakket sancties te komen.

De Europese Unie kondigde vandaag unaniem aan te stoppen met wapenleveranties aan Turkije. De EU-ministers veroordeelden de Turkse militaire operatie en riepen Ankara op om zich terug te trekken uit Noordoost-Syrië. Economische sancties bleven uit, tot onvrede van Nederlandse parlementariërs.

Ster advertentie
Ster advertentie