Buitenland
NOS

Staakt-het-vuren aangekondigd bij verschillende Oekraïense steden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staakt-het-vuren aangekondigd bij verschillende Oekraïense steden

Het Russische leger stelt vandaag om 08.00 uur Nederlandse tijd, 10.00 uur Russische tijd, een staakt-het-vuren in bij Kiev, Marioepol, Charkov en Soemy. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie, zegt persbureau Interfax. Oekraïense burgers krijgen zo de kans om de steden te verlaten.

De corridors worden volgens het ministerie opgezet op verzoek van de Franse president Emmanuel Macron. Het wordt volgens het Russische ministerie ook ingegeven door de erbarmelijke situatie in die steden.

Bekijk hier het gesprek met bijzonder hoogleraar Oorlog Studies Frans Osinga

Gisteren mislukte een tweede poging om inwoners van de zuidelijke havenstad Marioepol te evacueren. Daarvoor was opnieuw een tijdelijk staakt-het-vuren afgesproken, maar dat werd geschonden. Beide partijen gaven elkaar daarvan de schuld.

Op meerdere plekken in Oekraïne zijn vannacht nog beschietingen gemeld. Zo schrijft The Kyiv Independent dat in de buurt van de zuidelijke havenstad Odessa een dorp beschoten is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie