Buitenland
NOS

Wat kunnen hulporganisaties nu voor Afghaanse kinderen betekenen?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kunnen hulporganisaties nu voor Afghaanse kinderen betekenen?

Tijdens de persconferentie van de Taliban gisteravond was de woordvoeder duidelijk: internationale hulporganisaties moeten hun werk kunnen blijven doen. Dat is nodig want in Afghanistan is de situatie voor bijvoorbeeld kinderen erg slecht. De helft van de kinderen is ondervoed en meer dan tien miljoen hebben acute noodhulp nodig. Carmen van Heese is hoofd Noodhulp Zuid-Azië voor UNICEF en vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over de situatie in het land, vanuit Kabul.

Video niet beschikbaar

Tien miljoen kinderen

Van Heese vertelt dat het werk doorgaat, maar er afgewacht wordt in hoeverre de hulporganisatie later ook door kan werken. "Wij maken even pas op de plaats. We blijven in Kabul, we zitten met een vol team en hopen dat de situatie het toelaat om het werk te hervatten." Ze benadrukt het belang om te blijven in Afghanistan om voornamelijk kinderen te helpen. "Tien miljoen kinderen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Voor hen is het al een moeilijk jaar geweest. Deze tijd gebruiken we om te kijken of we onze strategie misschien moeten aanpassen, kinderen hebben ons ontzettend hard nodig."

Kinderen de dupe

De hulporganisatie probeert zo goed mogelijk in deze situatie te werken, zegt Van Heese. "Je moet in dit soort situaties altijd het glas halfvol zien. Zolang wij hier ons werk kunnen doen, doen we dat. Kinderen worden anders de dupe van deze situatie, dat mag niet gebeuren."

"In bepaalde gebieden van het land zijn ook meer gematigde Taliban mensen die niet tegen ons in zijn gegaan. We willen vooral pragmatisch, maar wel met principes het gesprek aangaan," aldus Van Heese.

Wat kunnen hulporganisaties nu voor Afghaanse kinderen betekenen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie