Buitenland
NOS

NOS-correspondent Lucas Waagmeester komt na veertien jaar terug naar Hilversum

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. NOS-correspondent Lucas Waagmeester komt na veertien jaar terug naar Hilversum

Lucas Waagmeester was sinds 2009 tot begin vorige maand correspondent voor de NOS. In die veertien jaar werkte hij op vier continenten, van zuidelijk Afrika ging hij naar India, Turkije en de VS. Maar aan dat reizende bestaan komt een eind, nu hij volgende maand begint als adjunct-hoofdredacteur bij de NOS. Wat neemt hij mee uit zijn oude baan naar zijn nieuwe?

Video niet beschikbaar

Waagmeester twijfelde wel of hij deze rol graag wilde vervullen. "Het is een rol waar je je niet zo een voorstelling van kan maken, wat het echt met je gaat doen. Of die jas gaat passen. Ik heb altijd wel veel m'n mening gegeven over hoe ik vond dat het moest, dus dan moet je ook de ballen hebben op het een keer te gaan doen."

Op avontuur

Hij had altijd het idee dat hij de wereld in wilde, toen hij bij de NOS kwam werken. "Ik wilde verhalen maken. Ik had daar een heel avontuurlijk gevoel bij. Dus ik wilde op reis, en een helder plan hebben. Correspondentschap is iets waarin je dat perfect kunt combineren. Dat was mijn romantische beeld erbij, en dat bleek ook te kloppen."

"Het is wel bikkelen af en toe", vertelt hij. "Wat het ook zwaar maakt, is dat het niet altijd leuke verhalen zijn die je opzoekt. Dat heb ik in India en Turkije wel zwaar gevonden. Maar dat je de unieke positie hebt om erbij te mogen zijn, staat daar dan toch kennelijk boven. Ik heb wel altijd hard gewerkt, maar nooit echt zwaar gehad."

Zorgen voor een gezond debat

Welke aspecten uit zijn correspondentschap wil Waagmeester meenemen in zijn nieuwe rol? "Ik ben in landen geweest waar het maatschappelijk debat volledig is ontspoord. Dit richt heel veel schade aan de levens van mensen. Eén van de pijlers waardoor dat misgaat, is dat er geen centrale feitenset is waar het debat over gaat. Dat heb ik in Turkije en Amerika heel erg gezien. Ik heb echt de drive om te zorgen dat wij die rol kunnen blijven vervullen in Nederland. Zodat we kunnen zorgen dat er een gezond debat kan worden gevoerd."

Lucas Waagmeester neemt afscheid als correspondent

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie