Buitenland
NOS

Ongewone kerst in de VS: dodental door kou in VS loopt op tot minstens 34

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongewone kerst in de VS: dodental door kou in VS loopt op tot minstens 34

In de VS zijn al zeker 30 mensen omgekomen als gevolg van het extreme winterweer. Al dagen trekt een snijdend koude stormwind over grote delen van het land, zodat er op sommige plekken meer dan een meter sneeuw ligt en de temperaturen diep onder nul liggen. Over dat winterweer vertellen Erna Morain uit Iowa en Frank van den Berge uit Wisconsin in het NOS Radio 1 Journaal.

Stroom uitgevallen

Het extreme winterweer doet zich voor in een enorm gebied, van de Grote Meren nabij Canada tot aan de Mexicaanse grens. Er zijn doden gemeld in het hele land, veelal door ongelukken in het verkeer maar ook door onderkoeling, vallende takken of omdat hulpdiensten niet op tijd ter plaatse konden komen bij medische noodgevallen. Vel doden vielen in Erie County, het gebied rond Buffalo, maar ook in de staat Ohio waren er zeker 10 slachtoffers.

In Iowa, waar Erna Morain woont, is het inmiddels beter: "Het is nog steeds heel koud, maar de wind is niet meer zo guur. Je moet je wel warm aankleden buiten, maar het is niet meer zo gevaarlijk." Het heeft toch veel invloed gehad op haar kerst, vertelt ze: "We hebben morgen nog een kerstviering waarvan we niet zeker weten of die doorgaat, en een groot aantal vluchten is door het weer gecanceld."

Ook bij Frank van den Berge was het een ongewone kerst. "Familie die zou komen is onderweg gestrand, dus we zijn vandaag niet naar hen toe geweest. We hadden ook geen eten in huis, dus we hebben lekker pizza in de oven gedaan."

Door het extreme weer is op sommige plaatsen de stroom uitgevallen. Vooral in Buffalo, in de staat New York, kwamen duizenden huizen zonder stroom te zitten en op sommige plaatsen lag de sneeuw vandaag meer dan een meter hoog. Ook op verschillende plaatsen in Maine en North Carolina viel de stroom uit in tienduizenden huizen. In de hele VS werden tot in de middag ruim 1700 vluchten gecanceld.

Zuiden van VS

Ook in het zuiden van de VS leidt het koude weer tot ongebruikelijke situaties. In Jackson, Mississippi kregen inwoners te horen dat ze hun kraanwater moeten koken omdat er leidingen zijn gebarsten. In Tampa, Florida ging de temperatuur voor het eerst in vijf jaar beneden het vriespunt, wat er onder meer toe leidde dat er koudbloedige iguanas uit bomen vielen.

De huidige temperaturen zijn niet uitzonderlijk voor de VS. Wel zijn is de winterkou voor de kerstdagen vrij opmerkelijk, waardoor het voor de Amerikaanse media groot nieuws is. Ook komt het zelden voor dat het winterweer in zo'n uitgestrekt gebied voorkomt. Zo'n 60 procent van alle Amerikanen kreeg de afgelopen dagen te maken met waarschuwingen voor extreem weer.

Aantal doden door kou in de VS opgelopen tot 34

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie