Buitenland
NOS

Zelensky 'laat het strijdtoneel even onbeheerd achter' en gaat naar de VS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelensky 'laat het strijdtoneel even onbeheerd achter' en gaat naar de VS

De Oekraïense president Zelensky reist mogelijk vandaag af naar de Verenigde Staten, melden meerdere Amerikaanse media. Het zou zijn eerste buitenlandreis zijn sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Het NOS Radio 1 Journaal sprak erover met Amerika-correspondent Lucas Waagmeester.

Toonaangevende Amerikaanse media en persbureaus als CNN en AP bevestigen het nieuws op basis van bronnen. Die benadrukken dat het bezoek nog niet definitief vaststaat en ieder moment kan worden afgeblazen, bijvoorbeeld om veiligheidsredenen. "Alles wijst erop dat voorbereidingen gaande zijn om Zelensky vandaag te ontvangen", aldus Waagmeester.

Memorabele bijeenkomst

De bedoeling is dat Zelensky in Washington een gezamenlijke vergadering bijwoont van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Ook staat een ontmoeting tussen de Oekraïense president en president Biden op het programma. Zij zouden elkaar, onder voorbehoud, ontmoeten in het Witte Huis.

"De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, riep vandaag haar collega's op om in persoon naar de gezamenlijke sessie van het congres te komen", weet Waagmeester. "Het wordt een memorabele bijeenkomst met een zeer speciale focus op de democratie, zei zij. Het lijkt er heel sterk op dat het Zelensky-dag wordt in Washington."

Risicovol

De oorlog in Oekraïne begon op 24 februari, toen Russische troepen het land binnenvielen. Sindsdien heeft Zelensky Oekraïne niet meer verlaten. Hij heeft wel meerdere parlementen en andere organisaties toegesproken, ook het Amerikaanse Congres, maar dat gebeurde altijd via een videoverbinding.

"Het is risicovol voor een president van een land in oorlog om dat land te verlaten", zegt Waagmeester. "Hij laat het strijdtoneel even onbeheerd achter. Willen de Russen laten voelen dat ze niet blij zijn met een nog strakkere coördinatie tussen Oekraïne en de VS, dan is dit een moment waarop je mag verwachten dat ze dat met geweld gaan laten weten. In dat opzicht is dit een spannende stap van Zelensky."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie