Buitenland
KRO-NCRV

Hoe krijg je in de puinhopen van een oorlog noodhulp op de juiste plek?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe krijg je in de puinhopen van een oorlog noodhulp op de juiste plek?

Organisaties proberen noodhulp te bieden, ondanks de chaos in Gaza. Maar hoe krijg je dat op de juiste plek? En komt het dan niet snel in verkeerde handen terecht? Hoogleraar Buitenlandse Handel en Internationale Samenwerking aan de Radboud Universiteit, Dirk-Jan Koch schreef er een boek over en legt bij Spraakmakers uit hoe dat in zijn werk gaat.

Hoe zorg je dat noodhulp bij de juiste mensen terechtkomt?

'Juiste mensen selecteren'

"Het is prioriteit dat noodhulp de regio bereikt", aldus hoogleraar Koch. "Je wil natuurlijk wel zorgen dat hulp echt terechtkomt bij de mensen die het nodig hebben en niet bij machtshebbers of rebellengroepen." Volgens Koch is het belangrijkste om niet zomaar van de ene op de andere dag hulp te bieden, maar juist in tijden van rust en vrede al voorbereidingen te treffen. "In die tijd moet je de juiste partners selecteren", legt de hoogleraar uit. "Zij moeten hun mannetje kunnen staan in tijden van crisis."

Koch ziet dat de noodhulp waar nodig wel de regio in komt, ondanks de chaos die momenteel in Gaza en omstreken heerst. "Wat je nu ziet is dat organisaties, of het nu in Gaza of Soedan is, heel goed zijn. Ze hebben hun werk goed voorbereid."

Belangenafweging

Toch is het de vraag of de hulp die het land in komt, zoals goederen, medicijnen en voedsel, wel in de juiste handen terechtkomt. "We hebben de laatste tijd ook veel plunderingen gezien", vertelt Koch. Volgens hem is dit in een oorlog als deze nu eenmaal niet te voorkomen en moet je bij het bieden van noodhulp een goede belangenafweging maken. Net zoals een dokter dat zou doen: "Voordat een dokter begint aan zijn interventie, denkt hij goed na over de bijwerkingen. Maar als de gevolgen groter zijn wanneer hij niets doet, gaat hij toch aan de slag."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie