Buitenland
KRO-NCRV

Leidt de Brexit tot een zelfstandig Schotland?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Leidt de Brexit tot een zelfstandig Schotland?

Nog een paar weken en dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. In Schotland, waar de algehele stemming meer pro-Europa is, rijst daardoor opnieuw de vraag voor een zelfstandig Schotland. Gaan de Schotten het Verenigd Koninkrijk verlaten?

Bij de laatste verkiezingen verkreeg de Scottish National Party – die voor een zelfstandig Schotland is – een meerderheid van de zetels. Zij willen een referendum over zelfstandigheid, maar Boris Johnson geeft geen toestemming.

Het argument voor het blokkeren van een referendum, is dat een dergelijk referendum slechts eenmaal per generatie 'mag' plaatsvinden. Het laatste referendum dateert van 2014 en dat is dus te recent volgens Johnson.

Video niet beschikbaar

Wat heeft Johnson te verliezen?

In de peilingen lijkt het erop dat er überhaupt geen meerderheid voor een zelfstandig referendum is. In dat opzicht heeft Johnson niets te verliezen. VK-correspondent Lia van Bekhoven: "De Brexit heeft het potentieel alles te veranderen."

Ze denkt niet dat het daadwerkelijk zal gebeuren, maar de Schotten identificeren zich als Europees, terwijl Engeland voor Brexit is. Dat Schotland daar "toevallig tegenaan geplakt zit" en mee de EU verlaat, kan een argument zijn om zelfstandigheid nieuw leven in te blazen.

Andere situatie

Geboren Schot Chris Boyd, sinds een jaar officieel ook Nederlander, wil wél een referendum. "De situatie is nu zodanig anders dan in 2014." De Brexit is volgens hem slecht gevallen, waardoor het voor de Schotten voelt alsof ze in een 'politiek dwangbuis' zitten. Ten tijde van het referendum stemden de Schotten vóór Europa, maar ook vóór blijven in het Verenigd Koninkrijk. Met de Brexit zijn mensen mogelijk aan het wankelen gebracht.

Van Bekhoven: "De Brexit heeft alles op de spits gedreven. De Schotten zien zichzelf als Europees en de Brexit is een uitdrukking van de Engelse identiteit."

Lia van Bekhoven en Chris Boyd over de toekomst van Schotland

Ster advertentie
Ster advertentie