Buitenland
NOS

Groot deel van Bonaire krijgt aansluiting op riool

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groot deel van Bonaire krijgt aansluiting op riool

Momenteel is 10% van de huizen en bedrijven op Bonaire aangesloten op het riool. 90% dus niet, en daarom eindigt veel vies water nu in de zee. Dat is erg slecht voor de natuur, zoals bijvoorbeeld de koraalriffen. Kirsten Haanraads, hoofd van het Nederland-programma van het Wereld Natuurfonds, vertelt meer in NOS Met het Oog op Morgen.

Groot deel van Bonaire krijgt aansluiting op riool

Ten koste van het koraal

Nu gaat het afvalwater vaak weg via septic tanks of beerputten. "Het spoelt weg, stroomt over, zakt weg in de grond, noem het maar op. Dat allemaal ten koste van het koraal, want daar komt het vaak terecht", begint Haanraads. "Je merkt er niks van als je op straat loopt, want het stroomt de zee in. Maar rondom Bonaire en de andere Caribische eilanden hebben we nog heel veel bijzonder koraal. Dat afvalwater heeft impact op de waterkwaliteit, op de vissen en op het koraal zelf. Het is daarmee een van de grootste oorzaken van dat het slecht gaat met het koraal", vertelt Haanraads.

"Het is het vermestende effect van de poep heeft grote gevolgen, maar in het afvalwater zitten ook medicijnresten en hormonen. Het zorgt er voor dat algen veel sneller groeien. Die nemen het over van het koraal en zorgen dat er geen licht meer bij het koraal komt. Het ontregelt het hele systeem."

Zuiveren

Overal op het eiland riolering installeren zal nog niet zo makkelijk zijn. "Riool zal niet overal mogelijk zijn op het eiland vanwege de harde ondergrond. Dus je zal ook moeten kijken naar andere manieren om het water te zuiveren." Haanraads is daarom samen met een groep anderen een project begonnen waarbij ze alternatieven zoeken om het afvalwater te zuiveren. "Je kan bijvoorbeeld water zuiveren vanuit die septic tanks of bijvoorbeeld het gebruik van bacteriƫn inzetten."

Maar er is meer hulp nodig, vooral vanuit de Nederlandse overheid, vertelt Haanraads. "De Nederlandse overheid heeft de verantwoordelijkheid om dit te helpen reduceren op de eilanden. De overheid heeft alleen niet genoeg aandacht voor dit probleem. Om dit op te lossen is een budget van minimaal 50 tot 70 miljoen nodig. Nu worden er maar telkens een aantal miljoenen vrijgemaakt. Om dit op hetzelfde niveau te brengen als in Nederland is dat geld wel echt nodig."

item bonaire

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie