Buitenland
NOS

Geen Ben & Jerry's meer in door Israël bezette gebieden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen Ben & Jerry's meer in door Israël bezette gebieden

De Amerikaanse ijsmaker Ben & Jerry's stopt aan het eind van volgend jaar met de verkoop van ijs in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief in Oost-Jeruzalem. Volgens Ben & Jerry's, dat onderdeel is van Unilever, is de verkoop in strijd met de waarden van het bedrijf.

Video niet beschikbaar

De aankondiging is een van de meest in het oog springende acties van een groot, internationaal bedrijf tegen de Israëlische politiek om huizen te bouwen in gebieden die zijn veroverd in de oorlog van 1967. Volgens het internationaal recht gaat het om bezet Palestijns gebied.

Het gaat hier dan ook niet om ijs, maar om politiek, zegt correspondent Ties Brock. "Ben & Jerry's neemt hiermee nadrukkelijk stelling tegen de Israëlische politiek. Omdat het om een groot en internationaal bekend bedrijf gaat, ligt dat voor Israël gevoelig. Veel Israëliërs zien het als een stellingname tegen de Israëlische staat of noemen de beslissing zelfs antisemitisch, zoals ook de minister van Buitenlandse Zaken vanavond doet."

Aan de andere kant reageren Palestijnse organisaties juist enthousiast op het nieuws. Ben & Jerry's benadrukt dat het in Israël wel ijs blijft verkopen, maar dat een licensieovereenkomst met een lokale partner die ijs maakt voor de bezette gebieden niet wordt verlengd.

Israël: boycot die niet werkt

Israël bouwt ondanks internationale protesten al tientallen jaren woningen voor kolonisten in de gebieden die het in de oorlog van 1967 heeft veroverd. Op de Westelijke Jordaanoever wonen, inclusief in Oost-Jeruzalem, intussen meer dan 600.000 Israëlische kolonisten, naast ongeveer 3 miljoen Palestijnen.

De Israëlische premier Bennett noemt het besluit op Twitter "moreel verkeerd". "Er zijn veel ijsmerken, maar maar een Joodse staat. Ben & Jerry's heeft ervoor gekozen om zijn ijs in de markt te zetten als anti-Israël." Volgens hem zal de boycot niet werken. "Wij zullen er met volle kracht tegen vechten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Liever luisteren?

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie