Buitenland
KRO-NCRV

Labour kiest een nieuwe leider: 'Hij spreekt tot het hoofd, niet tot het hart'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Labour kiest een nieuwe leider: 'Hij spreekt tot het hoofd, niet tot het hart'

In Engeland hebben de leden van de Labour Partij tot vanmiddag om een nieuwe leider te kiezen. Naar verwachting wordt dat de oud-advocaat Keir Starmer.

Of hij het geplaagde Labour uit het slop kan trekken betwijfelt correspondent Lia van Bekhoven. "Hij spreekt tot het hoofd, niet tot het hart."

Lia van Bekhoven over verkiezingen nieuwe leider van Labour

Starmer zou de opvolger van Jeremy Corbyn worden, onder wiens leiding Labour eind vorig jaar een zware verkiezingsnederlaag leed. Toch zorgt ook de nieuwe kandidaat voor weinig enthousiasme.

"Hij is een serieuze politicus die de optimistische, maar vage boodschap van Boris Johnson kan doorprikken." Toch is er geen massale beweging voor hem op gang gekomen vanuit Labour, zegt Van Beckhoven. "Er is überhaupt geen beweging."

Boris Johnson

De conservatieve partij van premier Boris Johnson heeft een gigantische meerderheid, terwijl Labour aan de beademing ligt. Van Bekhoven: "Er is op dit moment één grote conservatieve partij en drie kleine andere partijen waar Labour er één van is."

Coronacrisis

In deze coronatijden is het voor de nieuwe Labour-leider ook extra moeilijk zich te profileren. Zo kan hij de straat niet op om met zijn achterban te praten en is het parlement opgeschort tot tenminste eind deze maand, maar waarschijnlijk langer, vertelt Van Bekhoven.

Comeback

Daarnaast heeft Johnson veel ideeën van Labour overgenomen om Groot-Brittannië door de crisis heen te helpen. Zo heeft hij 100 miljard uitgetrokken voor de economie en wordt de verzorgingsstaat opnieuw ontdekt. Allemaal punten van de Labour Partij.

Ook heeft Johnson volgens Van Bekhoven binnentreinen genationaliseerd en is de rol van de staat vergroot. "Dus op dat vlak is het voor Labour ook heel moeilijk om een comeback op poten te zetten."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie