Buitenland

Griekenland voert verregaande coronaregels door, óók voor toeristen

KRO-NCRV
foto: Dimitris chapsoulasfoto: Dimitris chapsoulas
  1. Nieuwschevron right
  2. Griekenland voert verregaande coronaregels door, óók voor toeristen

Terwijl in Nederland steeds meer coronamaatregelen worden afgeschaft, trekt Griekenland de teugels juist strakker aan. Griekenland-correspondent Thijs Kettenis vertelt bij Spraakmakers wat dit betekent voor de Grieken en voor de Nederlandse vakantiegangers naar het land.

Eén negatieve test per week

Vanaf half september moeten alle werknemers die zich niet hebben laten inenten tegen corona, elke week minstens één negatief testresultaat overleggen, op eigen kosten. Griekenland is daarmee eerste Westerse land dat deze verregaande stappen neemt.

"Je moet je laten testen, of gevaccineerd zijn", vertelt Kettenis die in Athene woont en werkt. In sommige branches, zoals de horeca en het toerisme, moet men zelfs twee testen per week doen. "Dat kan mensen rond de tachtig euro per maand kosten. De testresultaten worden in een website van de overheid geüpload en de werkgever kan het resultaat inzien. De werkgever kan ook zien of je weigert zo’n test te doen en dan mag je geschorst worden of op onbetaald verlof worden gestuurd", aldus de correspondent.

Toeristen

Ook buiten de werkvloer worden de regels aangescherpt. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. "Per half september is het openbaar vervoer alleen nog toegankelijk met een prikbewijs of een negatieve test, met uitzondering van het stadsvervoer. Dat geldt ook voor musea, theaters en sportscholen. In de horeca blijven binnenruimtes taboe voor wie geen prik heeft gehaald." De maatregelen gelden ook voor vakantiegangers die in het land verblijven.

Griekse media spreken van een lockdown voor ongevaccineerden, vertelt Kettenis. "Eerder deze week demonstreerden ambulancemedewerkers tegen de vaccinatieverplichting en de vakbond van personeel in staatsziekenhuis staakt uit protest."

Lage vaccinatiegraad

Hoewel Griekenland relatief snel begon met vaccineren (weken voor Nederland) stagneert het aantal gevaccineerde nu. "Er worden nog nauwelijks nieuwe prikafspraken gemaakt. Zo’n 56 procent van de bevolking heeft minstens één dosis gehad en 53 procent is volledig gevaccineerd." Tegelijkertijd groeit het aantal coronabesmettingen sterk.

Volgens Kettenis hebben Grieken een historisch wantrouwen tegen de overheid. "Ze zijn niet zozeer tegen vaccineren, maar wel tegen alles wat de overheid hen oplegt." De Griekse minister van Volksgezondheid zegt dat de regels geen straf zijn, maar dat ze als overheid een plicht en verantwoordelijkheid heeft om de burgers te beschermen tegen de pandemie.

In Spraakmakers ging het ook nog uitgebreid over de vluchtelingensituatie in het land. Kijk hier verder:

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie