Buitenland
NOS

Franse burgerraad wil euthanasiewetgeving aanpassen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Franse burgerraad wil euthanasiewetgeving aanpassen

Een Franse burgerraad wil dat de regels voor euthanasie worden versoepeld. De raad wil dat de wet wordt aangepast, zodat hulp bij levensbeëindiging makkelijker wordt. Vandaag presenteert de groep zijn rapport aan president Macron. NOS-correspondent Frank Renout vertelt hierover in het NOS Radio 1 Journaal.

Een Franse burgercommissie heeft maandenlang onderzoek gedaan en vastgesteld dat de wetgeving ontoereikend is. Het rapport merkt op dat er een alarmerend gebrek is aan voorzieningen voor palliatieve zorg in het Franse medische systeem en bevat een lange lijst met aanbevelingen die de toegang tot een dergelijke behandeling zouden vergemakkelijken. Volgens de burgercommissie zou euthanasie gelegaliseerd moeten worden onder voorbehoud van strenge regels zoals veiligheidsmarges.

Euthanasie is op dit moment in Frankrijk op geen enkel moment toegestaan. Het is alleen toegestaan om ernstig zieke patiënten pijnstillers te geven en te verdoven, de medische behandeling te stoppen en geen voeding of vocht meer toe te dienen. Daarnaast is er weinig palliatieve zorg en is het voor patiënten niet duidelijk waar ze terecht kunnen. Fransen die actieve levensbeëindiging willen, reizen daarom vaak naar buurlanden als België of Zwitserland waar euthanasie of hulp bij zelfdoding wel is toegestaan.

Verwachte uitkomst

Het advies van de Franse burgerraad is niet bindend, maar president Macron heeft wel laten weten het advies serieus te nemen. Macron heeft recent meer initiatieven genomen rond levensbeëindiging. Twee van zijn ministers zijn overleg gaan voeren met alle politieke partijen in het parlement.

Franse euthanasiewetgeving

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie