Buitenland

Rusland gaat stemmen: 'Alles wat een gevaar voor Poetin kan vormen, is weggewerkt'

NOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland gaat stemmen: 'Alles wat een gevaar voor Poetin kan vormen, is weggewerkt'

Russen gaan van vrijdagochtend tot en met zondag naar de stembus om te stemmen op afgevaardigden in de Doema, het Russische parlement. Maar er is van oppositie om op te stemmen niet veel meer over in Rusland. "Poetin heeft alles weggewerkt wat een gevaar kan vormen voor hem", aldus Bob Deen in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is Rusland- en Oost-Europa-deskundige van Instituut Clingendael.

Sinds afgelopen zomer is de hele oppositiebeweging onder leiding van Aleksej Navalny opgedoekt. Daarmee is de echte oppositie in het land verdwenen. En de kleinere oppositiepartijen die nog wel zijn toegestaan om mee te dingen naar een plek in de Doema, wordt het steeds moeilijker gemaakt. Talloze kandidaten zijn de afgelopen maanden door het hele land van de kieslijsten geschrapt.

"Er staat veel op het spel voor Poetin. De partijen die hem steunen zijn bijzonder impopulair in de peilingen. Maar hij wil heel graag die tweederdemeerderheid, de absolute controle in het parlement behouden", zegt Bob Deen in NOS Met het Oog op Morgen.

'Minst vrije verkiezingen'

Analisten noemen dit ook wel de "minst vrije verkiezingen sinds Poetin in 2000 aan de macht kwam". In de Russische media verschenen deze week al meerdere berichten over geplande fraude of manipulatie van de uitslag. Ook zijn er dit jaar voor het eerst vrijwel geen onafhankelijke waarnemers aanwezig. Officieel allemaal vanwege beperkingen door de coronapandemie.

"Poetin probeert zijn loyale volgers naar de stembus te lokken en zijn tegenstanders te ontmoedigen. Hij is nu ook cadeautjes aan het uitdelen. Hij heeft bijvoorbeeld 10.000 roebels beloofd aan alle gepensioneerden. Dat is ongeveer 117 euro, best forse bedragen in Rusland."

Apathie

Verder werden vrijwel alle kritische en onafhankelijke media de afgelopen maanden tot 'buitenlands agent' bestempeld. Daarmee worden ze gezien als 'landverraders' en verliezen ze alle adverteerders.

De meeste Russen maken zich geen illusies over open en eerlijke verkiezingen dit jaar. Deen: "Velen zijn moe, gedesillusioneerd en teleurgesteld." En ook die apathie komt de regerende partij goed uit. Want het zijn vooral de oppositiegerichte kiezers die - ontmoedigd door alle repressie - weg zullen blijven van de stembureaus.

Ster advertentie
Ster advertentie